Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

A 888.hu szerint belga képviselők Charles Michel miniszterelnöktől azt szeretnék megtudni, hogy mi történt Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor befagyasztott, milliós bankszámláival, amelyekről eltűnt a pénz.

Egyre nő a nyomás a belga kormányon, miután kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik azokról a bankszámlákról, amelyeket a kivégzett egykori líbiai diktátor Brüsszelben vezetett, és amelyet már 2011-ben befagyasztottak – írja a 888.hu a Politico cikkére hivatkozva.

A belga ellenzéki képviselők jelenleg Charles Michel liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy hova tűnt a pénz, miután a helyi média megszellőztette:fegyverek árát az egykori líbiai diktátor befagyasztott számláiról vonták le. Didier Reynders belga külügyminiszter nem tudott válaszolni arra, hogy hogyan lehetséges az, hogy pénzmozgás történt olyan bankszámlákon, amelyeket az ENSZ-szankciók miatt befagyasztottak. A belga ellenzéki képviselők azt is szeretnék megtudni, hogy esetleg nem líbiai milíciák kapták-e meg a pénzt.

A Kadhafihoz köthető pénzek összege összesen 16 milliárd dollár volt, ebből folytak el százmilliók 2011 és 2017 között.

Hírdetés

A 888.hu szerint a belga ellenzéki képviselők jelenleg azt próbálják elérni, hogy a brüsszeli parlamentben hallgassák meg a témában az ENSZ szakértőit. Az ügyben már vizsgálódik a belga ügyészség is.

A pénz egy részének sorsára fényt deríthet Reynders egyik 2011-es mondata, amely a La Libre lapban jelent meg, és amely szerint a lefoglalt pénzből legalább azoknak a belga cégeknek kellene forrásokat juttatni, akiknek tartozott Kadhafi. A magyarázat kézenfekvő lehetne, azonban a belga lapok másra derítettek fényt.

Kedden az RTBF belga közszolgálati adó egy névtelen titkosszolgálati forrást idézve állította: a belga kormány líbiai milíciáknak juttatott pénzt. Az ostendi repülőtéren kapcsoltak le olyan gépeket, amelyek meg voltak pakolva fegyverrel. Igaz azonban, hogy a cikk nem említette Kadhafi pénzét.

Az ügyben azt sem tudni, hogy ki profitált a Kadhafi család elcsorgó pénzeiből.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »