Brooklynban felbecsülhetetlen jelentőségű "náci kincsre" csaptak le elárverezés előtt

Európai zsinagógákból és zsidó otthonokból származó, az ún. holokauszt idején ellopott iratokat foglaltak le az amerikai hatóságok azzal a céllal, hogy visszaszolgáltassák őket azoknak a közösségeknek, ahonnan származnak – ismertette a brooklyni főügyészség.

Az igazságügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a tizenhét tárgy között temetkezési tekercsek, kéziratok és más történelmi jelentőségű feljegyzések is vannak, amelyek eredetileg árverésre kerültek volna New Yorkban.

A tárgyak romániai, magyarországi, ukrajnai és szlovákiai zsidó közösségekből származnak, amelyeket a második világháború alatt "kifosztottak a nácik" – közölték amerikai szövetségi ügyészek.

Jacquelin Kasulis kelet-New York-i ügyvivő kerületi főügyész szerint felbecsülhetetlen történelmi információkat rejtő tárgyakról van szó, amelyek a "holokausztot megelőzően zsidó közösségekben virágzó családok" leszármazottait illetik meg.

Hírdetés

A Kestenbaum & Company aukciós ház közlése szerint együttműködtek az ügyben a hatóságokkal. Hozzátette, hogy az eladásban egy magángyűjtő is érintett, aki arról ismert, hogy "zsidó történelmi dokumentumok megőrzésén és megmentésén fáradozik".

Az árverés kiírásakor Robert Schwartz kutató vette észre, hogy a lista egy elfeledett kolozsvári ereklyét is tartalmazott, az 1836 és 1899 közötti temetések bekötött nyilvántartását. A díszes címlappal fedett tekercs becsült értéke hétezer dollár lett volna, s héber és jiddis nyelven írt kéziratként lett feltüntetve.

"A közösség tulajdonából csak nagyon kevés számú dolog vészelte át a második világháborút. Meglepő, hogy a tekercs előkerült egy árverésen, mert senki sem tudott a létezéséről" – mondta Schwartz.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »