Bródy, Puzsér, TGM és Lányi a ligetvédők mellett

Bródy, Puzsér, TGM és Lányi a ligetvédők mellett

Rendőrök vezették ki a Városliget átépítése ellen tiltakozó civileket arról a területről, ahol az egyik kulturális intézmény épül. A helyszínen közéleti személyiségek részvételével demonstráció kezdődött.

Éppen dallal üzentek a kormánynak a Városliget beépítése ellen tiltakozó civilek, amikor őrző-védők és rendőrök szállták meg a táborukat. A környéken népszerű romkocsma üzemelt az utóbbi években, ám a területet a Magyar Zene Házának szemelték ki. A beruházó már régen nekilátott volna a munkának, de a civilek nem tágítottak. A ligetvédők az illetékes hatóság szerint birtokháborítást követtek el. A rendőrök a határozatot lobogtatva távozásra szólították fel őket. Sokan engedelmeskedtek nekik, másokat erővel távolítottak el. Néhányan az egyik lebontásra váró épület tetejéhez láncolták magukat.

„És most, némi idő elteltével már csak két bátor aktivistánk maradt a területen. Fent a tetőn, a ligetvédő zászlónak a tövében továbbra is ott tartózkodnak, és teljesen szabálytalanul most próbálják őket eltávolítani. A küzdelmünk nem itt áll meg, hanem itt kezdődik igazán. Békés demonstrációra szeretnénk felhívni minden jogkövető magyar állampolgárt. Békés demonstrációval tiltakozunk az elnyomás és a jogszerűtlen erőszak ellen” – mondta Komáromy Gergely reggae-énekes, ligetvédő aktivista.

A kerület polgármestere, Karácsony Gergely lát esélyt arra, hogy az aktivisták kitartása miatt a kormány lemond a múzeumi negyed tervéről. „Ha a Fidesz agyával próbálnék gondolkodni, egyszerűen akkora politikai ára van ennek a projektnek, amekkorát szerintem ők nem fognak megfizetni. És attól, hogy most éppen itt nyernek csatát, a háborút még simán elveszthetik” – fejtette ki.

Egy friss felmérés szerint a budapestiek több mint 80 százaléka támogatja a Városliget megújítását, de új épületeket nem szívesen látna a területen. Ezzel érvel az LMP is. „Nincs szükség múzeumi negyedre, nincs szükség beépített Városligetre. A fővárosiaknak arra van szükségük, hogy ki tudjanak jönni a zöldbe, és legyen egy csepp nyugalmuk azoknak, akik idejönnek kikapcsolódni. Semmi mást nem kérnek a budapestiek, mint hogy hozzuk rendbe a Városligetet, és ne romboljuk szét” – mondja Csárdi Antal fővárosi közgyűlési képviselő.

Hírdetés

A kemény mag a földre ülve próbálta megakadályozni, hogy a munkagépeket szállító teherautó bejusson a területre. Akiket másodszor kellett elvezetni, azokat előállították. A civilek vitatják a birtokvédelmi eljárás jogszerűségét, a beruházó viszont nem kételkedik a hatósági döntésben.

„Gondolom, a jegyző a saját eljárása szerint vitte ezt végig. Nyilván a helyszínt ismerték, bejárták. Nem szeretnék – mi ingatlanfejlesztők vagyunk – e hatóságok munkájába se beleszólni, se minősíteni. Mi semmilyen sürgető időt nem kértünk, sőt a XIV. kerület felé indultunk, pontosan azért, mert a jogszabályban ez így van megállapítva. Hogy ennek az átfutási ideje egyébként engedélyez-e ezzel szemben bármilyen ellenérvet, vagy van-e joghalasztó hatálya, a jegyzőnek a feladata volt elbírálni” – fogalmazott Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A birtokháborítást a józsefvárosi jegyző állapította meg, miután a XIV. kerület elfogultságot jelentett. A józsefvárosi önkormányzatnál annyit közöltek, hogy a határozatot bíróságon meg lehet támadni.

Ismert személyek az átépítés ellen

Több közismert személy is felszólalt a Városliget átépítése elleni ma esti demonstráción. A Kossuth- és Liszt-díjas énekes Bródy János és Puzsér Róbert mellett Lányi András író, illetve Tamás Gáspár Miklós közíró is csatlakozott a ligetvédőkhöz. A tüntetésen kisebb balhé is volt, a rendőröknek kellett sorfalat állniuk a park beépítése ellen tüntetők és a biztonsági cég emberei között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »