Brit parlamenti képviselő: Izrael óriási veszélyt jelent a világbékére

Brit parlamenti képviselő: Izrael óriási veszélyt jelent a világbékére

Jennifer Louise Tonge, magas rangú brit parlamenti képviselő teljes elutasításának adott hangot Benjamin Netanjahu londoni látogatása kapcsán, kifejtve, hogy Izrael nagy veszélyt jelent a világ békéjére és stabilitására nézve, valamint az angol közvélemény sem akarja, hogy az izraeli elnök brit földre lépjen.

A következőkben a Jennifer Tonge báróné, a Lordok Háza magas rangú brit parlamenti képviselőjével készült exkluzív interjú teljes szövege olvasható, melyet az IRNA készített:

Hogyan jellemezné az Izraellel kapcsolatos brit álláspontot?

Azt gondolom, nagyon szolgálatkész, nagyon békülékeny, ami nagyon elszomorító is egyben azok számára, akik ismerik a szörnyű visszaéléseket az emberi jogok tekintetében és a nemzetközi jogok terén, melyeket Izrael végrehajt.

 Csak azt nem tudom, a kormányunk miért viselkedik így? Vannak arra utaló jelek, hogy miért, pl. amikor látod, hogy a konzervatív Izrael barát igazgatót, Stuart Pollack-ot betolták a Lordok Házába; de valójában az látszik, hogy a kormány nagy része fölött ugyanolyan hatalmas befolyásuk van, ahogy az AIPAC-nek (Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága) az amerikai kormány fölött.

Számomra úgy tűnik, hogy ők (a kormány) úgy érzik, a politikával amennyire csak lehetséges ösztönözni kell Izraelt, és a lehető legkevésbé, minimális szinten szabad csak elítélni őket. Ez az amit teljesen lehangolónak tartok; amikor nyilvánvaló, hogy Netanjahu vezeti azt a kormányt, amely egy cionista kormány és mérhetetlen károkat ejt a palesztinok jogaiban és fokozatosan elveszi tőlük a teljes területüket, mit sem törődve a palesztinokkal

 Mélyen szégyellem magam, amiért a kormányom úgy viselkedik, ahogy.

A gázai háború idején, 2014-ben – azt lett volna a tisztességes közölni: “támadás a Gázai övezetben”. A miniszterelnök ráadásul nem is tartotta aránytalannak; ő csak azt mondta, hogy Izraelnek joga volt ahhoz, hogy megvédje magát a rakétáktól és alagutaktól, melyeket a Hamász létrehozott.

Az egész helyzet az én szemszögemből úgy néz ki, hogy ebben az országban az izraelieknek a lobbikon keresztül túlzottan nagy befolyásuk van a kormányunkra és ez nagyon aggasztó. És úgy tudom Amerikában szintén sokan tartanak ugyanettől, ugyanez történik ott is.

Hírdetés

Kérdés: Mi a helyzet a brit közvéleménnyel? Vajon kormánypárti?

Válasz: Nem! A kormány szembe megy a közvéleménnyel. Azt hiszem, az utolsó közvélemény-kutatásnak az eredménye Európa-szerte az volt, hogy több mint 70% gondolja azt, hogy Izrael volt az agresszor és a világ békéjére nézve veszélyt jelentett. És azt gondolom, a legtöbb brit állampolgár most is ezt tartja róluk. A baj az, tehetetlenek ahhoz, hogy bármin változtatni tudjanak.

közel 100 ezer ember írta alá azt a petíciót, hogy tartóztassák le Netanjahut, ha az országba érkezik, de a brit kormány nem volt hajlandó erre. Mi a véleménye erről?

Sokk és horror. Azt hiszem, a jelenlegi izraeli kormány egy valós fenyegetést jelent a világbékére nézve. Felépítette a leghatalmasabb ellenségességet: önmagát, azzal a rendszerrel, amely támogatja világszerte. Nem tudom, hogy miért tesszük ezt; ha nem valamilyen magán érdekek miatt, amelyek meggátolják, hogy mi tudjunk erről. Számomra a legnevetségesebb politika, ha a világbékéről beszélünk.

Egyrészt ott a megállapodás Iránnal, ami igazán jó hír, és a kormány egyetért Amerikával, azt mondják igen, ez a megállapodás Iránnal egy jó dolog! Másrészt üdvözöljük Netanyahut, aki óriási veszélyt jelent a világ békéjére nézve, hogy hazánkba jön, miközben tömegek által aláírt kérvény van benyújtva, hogy amikor idejön tartóztassák le. A brit közvélemény nem akarja őt itt látni.

“Tony Blair” meghívta “Khaled Mashalt” (palesztin politikai vezető) az Egyesült Királyságba. Mit gondol erről?

Én nem sokra tartom Tony Blairt. De Észak-Írországgal hasonló dolgokat cselekedett; ő nagyon jól mozgott a vonalak mögött, amikor megpróbáltuk békét elérni Észak-Írországban és arról gondoskodni, hogy minden fél be legyen vonva.

Tudom, hogy nemrég beszélt Khaled Mashallel, és nagyon örülök ennek.

Kérdés: Mi a véleménye az Irán és a P5 + 1 országcsoport közt Bécsben megkötött megállapodásról?

Nagyon örülök, hogy ez végre megszületett. Ez egy jó megállapodás és működnie kell; Azt gondolom, ez egy nagyon jó hír, és már régóta esedékes.

Nem értettem, Iránt miért kezelik így; ezt egy gyönyörű és csodálatos országot. Nem számít az, amit Izrael mond, a nemzetközi közösség soha nem azt gondolja

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »