Brit külügyminiszter: katasztrófapolitikát folytat az EU

Brit külügyminiszter: katasztrófapolitikát folytat az EU

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint az Európai Bizottság katasztrófapolitikát folytat azzal, hogy a koronavírus elleni vakcina kivitelének betiltásával fenyeget. A tárcavezető felszólította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy magyarázza meg a szerdán tett kijelentéseit.

Az Európai Unió kilátásba helyezte az oltóanyag-export tilalmát az Egyesült Királyság felé, hogy megőrizze az egyébként is szűkös vakcinakészletet az uniós állampolgárok számára.

A tervezett lépés kifejezi a blokk frusztrációját, amelyet az okozott, hogy a brit AstraZeneca-üzemek az ígértnél kevesebb oltóanyagot tudnak szállítani az EU-ba.

Raab felhívta rá a figyelmet, hogy von der Leyen megnyilvánulása nem fér össze azokkal az ígéretekkel, amelyeket Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke és Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője tett nekik.

Hírdetés

Biztosítottak minket arról, hogy nincsenek kilátásban olyan tervek, amelyek korlátoznák a jogszerűen lefoglalt szállítmányokat az Egyesült Királyságba. Az új fejlemények ellentétben állnak az ígéretekkel, amelyeket közvetlenül a bizottság tett nekünk. Elvárjuk, hogy betartsák ezeket, és tiszteljék a szerződésben foglaltakat a szállítmányokra nézve.”

A brit külügyminiszter továbbá elmondta: az EU előzőleg egyetértett az Egyesült Királysággal abban, hogy a világjárvány idején helytelen megakadályozni a szerződésben lefoglalt szállítmányok kivitelét.

Simon Coveney ír külügyminiszter hozzátette: az AstraZeneca oltóanyagainak késése valóban óriási problémát okoz az EU számára, ám a vakcinaexport tilalma rossz üzenetet közvetít a világ számára.

Úgy gondolom, hogy veszélyes precedenst teremt a világpiacon, ha az EU egyszerűen megakadályozza a területén legyártott termékek kivitelét”

– nyilatkozta a Deutsche Wellének.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »