Brit EU-népszavazás: Newcastle eredménye sokkal szorosabb a vártnál, zuhan a font

Brit EU-népszavazás: Newcastle eredménye sokkal szorosabb a vártnál, zuhan a font

A várakozásoknál sokkal szorosabb eredménnyel győztek a bennmaradás hívei az észak-angliai Newcastle városában, amelyet szakértők előzetesen a brit EU-tagságról szóló népszavazás várható kimenetelének egyik meghatározó választókörzeteként tartottak nyilván.

A péntek hajnalban bejelentett végeredmény alapján Newcastle választópolgárai közül 65 404-en szavaztak a bennmaradásra, és 63 598-an a kilépésre, vagyis az EU-párti tábor épphogy 50 százalék feletti eredményt ért el.

Newcastle volt az első angliai választókörzet, amely deklarálta a referendum eredményét. Nem sokkal később Sunderland városában azt jelentették be, hogy ott masszív, 22 százalékpontos többséggel a kilépést pártolók győztek.

Hírdetés

Ezzel egy időre át is fordult a Brexit-tábor – vagyis a kilépés hívei – javára a szavazatok aránya, jóllehet a szavazóhelyiségek csütörtök esti zárása után közzétett felmérések azt valószínűsítették, hogy az EU-pártiak kerültek többségbe.

Nem sokkal később ismét a bennmaradásra leadott voksok kerültek többségbe a sorra beérkező eredmények nyomán.

Az első angliai eredmények hatására azonban a korábbi erőteljes emelkedés után meredeken, 6 százalékkal zuhant a font, amelynek egysége péntek hajnalban 1,43 dollárig süllyedt. A font a 2008-as pénzügyi válság óta nem gyengült ilyen rövid idő alatt ekkorát.

A brit fizetőeszköz néhány órával korábban, a bennmaradás híveinek győzelmét jelző felmérések hírére 1,50 dollár fölé, idei eddigi csúcsára emelkedett. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »