BRFK: Mécs Imrét egy magánszemély lökte fel

 

A rendőrség visszautasít több, a Városligetben, a Közlekedési Múzeumnál történt eseményekről szóló sajtóhírt. A Ligetvédők Facebook-oldalukon azt írták, hogy engedély nélkül bontják a múzeumot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu weboldalon szerdán megjelent közleményében arra reagált, hogy több portálon azt írták: a Ligetvédők egy aktivistáját, aki a Közlekedési Múzeum kéményére mászott fel, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályára vitték és éjszakára bent tartották.

A rendőrségi közleményben az áll: a 32 éves budapesti K. Gergely, aki a múzeum kéményének belső falához láncolta magát, “saját elmondása szerint kábítószer hatása alatt tiltakozott”.

Rendőrök viszik kezükben a Ligetvédők nevű civil mozgalom egyik aktivistáját, miután a férfi felmászott a Közlekedési Múzeum kéményére a helyszínen zajló építkezésnél tartott demonstráció során 2016. június 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendőrök a hőség és a férfi “bódult, zavart állapota” miatt több alkalommal hideg vizet adtak neki. Közölték: K. Gergelyt nem a rendőrség, hanem a mentők vitték megfigyelésre kórházba. A rendőrség “jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” miatt szabálysértési eljárást indított ellene – tették hozzá.

A közleményben reagáltak azokra a sajtóhírekre is, amelyek szerint kedden a Városligetben a rendőrök fellökték Mécs Imre korábbi parlamenti képviselőt, akinek emiatt megsérült a keze. A BRFK azt írta, hogy Mécs Imrét “egy magánszemély lökte fel a Közlekedési Múzeum előtt”.

Hírdetés

Hangsúlyozták továbbá: a rendőrség “nem partner a városligeti események miatt kialakult parttalan vitában, azt a valós tényeket figyelmen kívül hagyó hangulatkeltésnek tekinti”.

A Ligetvédők nevű civil mozgalom aktivistái dulakodnak rendőrökkel a Közlekedési Múzeumnál zajló építkezésnél tartott demonstráció során 2016. június 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Továbbra is “a hatályos jogszabályoknak megfelelően, jogszerűen, szakszerűen, az arányosság elvét szem előtt tartva végzi” munkáját, és a tényeknek megfelelően tájékoztat a hatáskörébe tartozó történésekről, amit joggal vár el valamennyi érintettől – fűzték hozzá.

A Ligetvédők a szervezet Facebook-oldalán szerdán azt írták: nem építési terület a Közlekedési Múzeum környéke, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek – a cég állításával ellentétben – nincs bontási engedélye a múzeumépület szerkezeteinek meg- vagy lebontására.

A Ligetvédők nevű civil mozgalom aktivistái demonstrálnak a Közlekedési Múzeumnál zajló építkezésnél 2016. június 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Álláspontjuk szerint az erről szóló építésügyi határozatot hirdetményi úton közzé kellett volna tenni a többi között a XIV. kerületi önkormányzat honlapján, hogy az érintettek értesüljenek róla. “Ilyen határozat azonban nem fellelhető” – írták.

Közölték továbbá: a gyülekezési jog által védett, a Közlekedési Múzeum mögötti területre bejelentett tüntetések “a joghierarchia alapján elsőbbséget élveznek a vagyonkezelői területhasználati engedéllyel szemben”.

A Ligetvédők arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tiltakozók “szűk, garázda csoportja” a bontási területet “megtámadta”, megrongálta a kordont és illegálisan felmászott a Közlekedési Múzeum bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »