Brexit: menekítik az emberek a pénzüket

Brexit: menekítik az emberek a pénzüket

Szabadulnának a fonttól a britek az EU-népszavazás előtt. Nagy-Britanniában hosszú sorok állnak a pénzváltóknál, a helyiek euróba és dollárba menekítik a pénzüket, mert a szakértők szerint esni fog a font árfolyama, ha az ország kilép az Európai Unióból. Egyes pénzváltóhelyeken 30, más helyeken viszont 381 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. Hazugsággal és félelemkeltéssel vádolta egymást a két oldal a brit EU-népszavazásról rendezett tévévitán. A szigetország lakossága ma dönt arról, hogy Nagy-Britannia maradjon-e az Európai Unió tagja.

A két tábor képviselőinek a tévévitája már korántsem volt ilyen barátságos, Nagy-Britannia uniós tagságának kérdésében széthúzó Konzervatív Párt tagjai egymást támadták.

„A brit munkahelyekről van szó, és most a legnagyobb a munkanélküliség az ország történetében. Nézzük, mit mondanak erre a távozáspártiak. Boris Johnson vezető közgazdásza azt mondta, nem tudja garantálni, hogy az emberek nem veszítik el a munkájukat” – mondta a skót konzervatív vezető, Ruth Davidson.

A megszólított volt londoni polgármester félelemkeltéssel vádolta a maradáspártiakat.

„…Az elején még azt mondták, hogy pozitív, hazafias üzenetük lesz majd, aztán pár perccel a vita kezdete után máris félelmet akarnak kelteni. Tessék, semmilyen pozitív üzenetük sincs” – így Boris Johnson volt londoni polgármester, a távozás kampányának vezetője.

Johnson utódja, a munkáspárti Sadiq Khan pedig egyszerűen hazugnak nevezte a távozáspártiakat.

Hírdetés

„Ijesztgetitek az embereket, hogy szavazzanak a távozásra. Hazudtok. Törökország nem fog csatlakozni az EU-hoz. Boris, Te hazudsz, és ijesztgeted az embereket: arra használtad az adófizetők pénzét, hogy csináltass egy szórólapot, amin az áll, hogy Törökország csatlakozni fog, és van rajta egy térkép is. A térképen Törökország piros, de csak Szíria és Irak neve van kiírva. Boris, szégyellned kellene magad” – így a londoni polgármester.

Közben viszont a konzervatív kilépéspártiak vezető arca az egyik londoni halpiacon korteskedett a nem voksokért, vagyis a kilépés mellett.

„…törvényeink 60 százaléka Brüsszelből jön, az egész halászatot Brüsszel ellenőrzi. helyettünk, az Európai Bizottság dönti el, hogy a brit halat hogyan lehet becsomagolni. Szerezzük vissza az ellenőrzést, és szerintem ez egy nagy pillanat lesz a demokrácia szempontjából országunkban és Európában” – mondta Boris Johnson, London volt polgármestere.

Pártjának kormányfője, David Cameron viszont elődjével, John Majorral együtt kampányolt a bennmaradásért.

„Gondoljanak egy szóra, amely mindenki egyesít, ez az »együtt«. Mert őszintén, ha erősebb gazdaságot, több munkahelyet akarunk, azt együtt jobban tudjuk megvalósítani. Ha a klímaváltozás ellen akarunk harcolni, ha a terroristákat le akarjuk győzni, azt együtt jobban meg tudjuk valósítani” – jelentette ki a brit kormányfő, David Cameron.

A brit függetlenségpárt elnöke viszont a külön brit út választására biztatta az embereket.

„…Azt szeretném, ha arra szavaznánk, hogy Nagy-Britannia független, demokratikusabb legyen. Azt szeretném, ha arra szavaznának, hogy normális ország legyünk, mert a normális országok saját maguk hozzák a törvényeiket, döntenek sorsukról és jövőjükről” – húzta alá Nigel Farage.

A több mint 46 millió brit választópolgár csütörtökön dönt arról, hogy a szigetország maradjon-e az Európai Unió tagja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »