Brexit: Az EU már most megindítaná a kilépési tárgyalásokat. Merkel egyedül maradt

Brexit: Az EU már most megindítaná a kilépési tárgyalásokat. Merkel egyedül maradt

Angela Merkel német kancellár Párizs, Brüsszel és saját kormánya nyomására sürgetni fogja Nagy-Britanniát, hogy mielőbb elkezdhessék a gyors elválásról folyó tárgyalásokat. Merkel annak ellenére késleltetni akarta a kilépési folyamat megkezdését, hogy az EU tagállamainak többsége arra figyelmeztetett, hogy a hezitálás a populizmus malmára hajtja a vizet.

 

Az euroszkeptikusok több tagországban is üdvözölték a britek döntését, ami sokkhatásként érte a világot, és számos tagállamban, köztük Szlovákiában is lovat adott a szélsőségesek alá, akik népszavazást kezdeményeznek saját országuk EU-tagságáról.

 

A világ legnagyobb kereskedelmi blokkjából való kilépés Londont kifejezetten hátrányosan érintheti. Az Európai Központi Bank szerint a pénzügyi szektorban dolgozó 2,2 millió brit a kilépéssel elveszti a jogot, hogy kiszolgálja a kontinentális európai ügyfeleket.

 

London a Wall Street után a második legfontosabb pénzügyi központ a világon. Ez a státusza most veszélybe került. Forrás: cryptocoinsnews.com

 

Merkel egyedül maradt

 

Merkel szinte egyedüliként próbálja meg lassítani a fájdalmas válást, és pénteken kijelentette, hogy ő nem fogja sürgetni David Cameront, hogy elkezdjék a tárgyalásokat, Cameron pedig úgy nyilatkozott, hogy októbernél hamarább nem áll szándékukban asztalhoz ülni az EU-val ebben a témában.

 

„A tárgyalásoknak üzletszerűen, jó légkörben kell zajlania”, indokolta döntését a német kancellár.

 

Nagy-Britannia döntése a legsúlyosabb válság, amit az egységes Európa projektje a második világháború lezárása óta elszenved. A Lisszaboni Szerződés értelmében a kiválási folyamat (amire még nem volt példa az EU történetében) két évig fog tartani. Az előkészítésben nagyon fontos szerep hárul Szlovákiára is, akinek vezetési képességeivel kapcsolatban egyébként a többi tagállam rendkívül bizalmatlan.

 

Akik nem akarnak októberig várni: Belgium külügyminisztere, Didier Reynders, a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, az olasz külügyminiszter Paolo Gentiloni, Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn, a francia külügyminiszter Jean-Marc Ayrault és a holland külügyminiszter, Bert Koenders (L-R) németországi találkozójukon, szombaton, június 25-én. Forrás. Reuters.com

 

Hírdetés

Merkel pártbelije, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azonban sürgeti a tárgyalások mielőbbi megkezdését. „Ennek a folyamatnak, amint lehetséges, el kell kezdődnie, hogy véget érjen a bizonytalanság és Európa a jövőre tudjon koncentrálni”, mondta Steinmeier.

 

A francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault is a késedelem veszélyeire hívta fel a figyelmet: „Újra kell gondolnunk Európát, máskülönben a populizmus fogja kitölteni a (hatalmai) űrt”.

 

Maga az Európai Bizottság elnöke, Jean-Calude Juncker szerint sincs semmi értelme húzni az időt októberig.

 

Egyesült Királyság többé már nem annyira egységes

 

Az Egyesült Királyság ezzel a döntéssel közelebb manőverezte magát a széthulláshoz, ugyanis újra napirendre került a skót függetlenség kérdése. Két évvel korábban a skótok 52 százaléka benntartotta Skóciát Nagy-Britanniában, akkor még nem tudták, hogy ezzel gyakorlatilag ki is szavazták magukat az EU-ból. Mivel a skót területeken szinte mindenhol a Brexit ellen szavaztak, újra felmerül egy skót népszavazás lehetősége.

 

Skócia már két évvel korábban épphogy, de bent maradt az Egyesült Királyságban. Ezúttal nagyobb az esély a kiválásra. Forrás: Reuters.com

 

Populizmus és gazdasági válság – kéz a kézben

 

A Brexit hatására Európa-szerte erősödtek a szélsőséges pártok. Franciaországban a Le Pen vezette szélsőjobbos Nemzeti Front nagy esélyekkel indulhat a jövőre esedékes elnökválasztáson, nem véletlen tehát, hogy a franciák olyan sietősen ki akarják tenni a “hűtlen” briteket az EU-ból.

 

A Brexit-kampány frontembere, Boris Johnson, korábbi londoni polgármester látványosan mérsékelte retorikáját a Brexit kapcsán. Többé nem függetlenségről és elszakadásról beszél, hanem az Európával való együttműködés újragondolásáról. Valószínű, hogy Brexit-párti politikusok megszelidülése mögött gazdasági érdekek állnak.

 

A brit font 10 százalékkal értékelődött le, ami megrendítette London szerepét a pénzügyi világban. A Moody’s hitelminősítő leminősítette Nagy-Britanniát, mondvá, hogy jelentősen nőttek a befektetések kockázatai. Az állampapírok megvételére köthető biztosítások felárai pénteken megháromszorozódtak.

 

Báránnyá szelídül a farkas? Talán még a Brexit-pártiak sem tudták, mit indítanak el. Tény azonban, hogy kulcspozíciókért nagy eséllyel indulhatnak a választásokon. Nekik megérte. A képen Boris Johnson, a lemondását tegnap bejelentő David Cameron legesélyesebb utódja. Forrás: TheGuardian.com

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »