Breivik beperelte Norvégiát, most meghallgatják

Breivik beperelte Norvégiát, most meghallgatják

Márciusban hallgatják meg a hetvenhét ember haláláért felelős norvég férfit, aki októberben indított pert a norvég állam ellen embertelen bánásmód miatt.

Magánzárka miatt perel Anders Behring Breivik, mivel szerinte embertelenül bánnak vele a norvég luxusbörtönben – írtuk még tavaly októberben. Norvégia engedélyezte az ügy továbbvitelét, így hétfőn már arról döntött egy bíróság, hogy márciusban a börtönben hallgatják meg Breivik érveit – közölte a Quartz.

A tömeggyilkos szerint a skandináv ország megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét.

Hírdetés

Lehet esélye

Breivik – aki négy és fél éve, 2011. július 22-én két támadásban hetvenhét embert ölt meg – huszonegy éves börtönbüntetése megkezdése óta elszigetelten, háromszobás magánzárkában él, és felvételt nyert az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje októberben még azt közölte, az eljárás célja az, hogy védence több emberrel tudjon érintkezni, kevésbé legyen elszigetelve a világtól.

A szélsőségesen jobboldali, iszlámellenes nézeteket valló Breivik esélyei egyébként egész jónak mondhatóak. A norvég ombudsman novemberben még azt mondta, hogy az elítélt elszigetelése „embertelen bánásmóddá” válhat. Ráadásul a közelmúltban sorra nyerik egykori elítéltek az embertelen bánásmóddal kapcsolatos ügyeket az őket korábban fogva tartó ország ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán – köztük Zuschlag János egykori szocialista politikus is, aki nemrég a Magyar Nemzetnek is beszélt tapasztalatairól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »