Breaking: már Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek – frissülő cikk

Breaking: már Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek – frissülő cikk

Orbán Viktor a Facebookon bejelentette, hogy két koronavírus-fertőzött van Magyarországon, mindketten külföldi állampolgárok.

Az operatív törzs belügyminisztériumi ülése után a miniszterelnök a videóban elmondta: a két iráni diák tünetmetes, a Szent László Kórházban vannak. Kezelésükhöz a szükséges személyzet és védőeszköz is rendelkezésre áll. „Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk” – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: az operatív törzs minden délben ülésezik, és utána rögtön sajtótájékoztatót tartanak majd.

A részletekről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Hírdetés

Szlávik János azt mondta: az iskolakezdés előtt mindketten Iránban voltak a családjuknál az újévet ünnepelni (a perzsa újév 2020-ban március 20-ra esik). Hazatérésük után az egyik esetben a diák maga érkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, a másiknál az enyhe tünetek miatt végezték el a tesztet.

A délután folyamán az egyik diák házastársát és a másik barátnőjét is a kórházba vitték, izolálták őket. Hangsúlyozta, a két diáknak

enyhe tünetei vannak, nem lázasak, de a fertőzés ténye miatt természetesen elkülönítették őket. A teljes gyógyulásig kórházban maradnak.

Lakatos Tibor kiemelte: már zajlik a diákok kapcsolati előzményeinek feltérképezése. Felkészültek továbbá a zöld számon és az elektronikus levélben érkező kérdések megválaszolására. A délután két órás adatok óta, bár a vírusfertőzés ténye még nem volt ismert, már 100-zal nőtt a telefonos érdeklődések száma.

A kormányzati, koronavírusról szóló információs oldal elérhetősége: koronavirus.gov.hu.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »