Bővül a félvezető áramkörök piaca

A mesterséges intelligencia (MI) hardver-igénye és a járműelektronikai berendezések iránti növekvő kereslet tizedével növelheti meg a félvezető áramkörök világpiacát a SIA (Semiconductor Industry Association) prognózisa szerint.

Az ágazati szakmai szervezet jelentése alapján a félvezető áramkörök forgalma az idén 13,1 százalékkal 595,3 milliárd dollárra nő.

A SIA ipari statisztikákért és gazdaságpolitikáért felelős igazgatója, Robert Casanova szerint a chippiac járműelektronkiai szegmense a lassú évkezdet ellenére is várhatóan 6 százalékkal fog bővülni.

Hírdetés

Tavaly a PC-k és okostelefonok iránti gyenge keresletet elsősorban az Intel és a Qualcomm érezte meg. A kategória forgalma 1,1 százalékkal emelkedett 178,5 milliárd dollárra. A memóriaáramkörök eladása 29 százalékkal 92,3 milliárd dollárra csökkent.

Az idén viszont jelentősen nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó termékek és szolgáltatások iránti kereslet, ami a fejlett áramkörök iránti keresletet emelte meg, mivel a technológiai óriásoknak és a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cégeknek ki kell építeniük az ilyen szoftverek futtatására alkalmas számítástechnikai kapacitást.

A mesterségesintelligencia-alkalmazások nagy mennyiségű grafikus feldolgozóegységet (GPU) és egy sor más típusú chipet igényelnek a szükséges teljesítmény eléréséhez. A MI-rendszereknek hatalmas mennyiségű, nagy sávszélességű memóriára és gyors hálózati processzorokra van szükségük az adatok forgalmazásához.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »