Bővítenék a zselízi ipari parkot

Bővítenék  a zselízi ipari parkot

A 2005-től Zselízen működő Selyz Bútor Kft. mellett hamarosan egy helyi vállalat is letelepedhet a város déli részén elterülő ipari park térségében. Teheti mindezt az egykori borüzem immár lebontott épületének a helyén.

A nyolcvanas években Zselíz ipari fejlődését többek közt az 1976-tól működő szőlőfeldolgozó és borpalackozó üzem biztosította. Évente átlagosan mintegy 700 vagonnyi szőlőt dolgoztak fel, de 1983-ban ez a szám a 984 vagont is elérte. A legsikeresebb időszakában akár 10 ezer tonna szőlő feldolgozására képes üzem az 1989-es rendszerváltás hatásait is érezte, az igazi törés azonban az ezredforduló táján következett be; a termelés végül 2007-ben végleg leállt.

Az évek során az egykori borüzem területének hasznosítására számos befektető neve felmerült; a területet olasz vállalkozók is kinézték maguknak, de hallani lehetett a Tesco és a Kaufland kiskereskedelmi áruházláncok érdeklődéséről is.

A komplexum közben egyre elhagyatottabbá vált, mígnem hajléktalanok találtak ideiglenes menedéket romos falai között. 2017-ben egy gyilkosság kapcsán került újra terítékre a térség ügye; egy 46 éves férfi megégett holttestét találták meg az építkezési törmelékek alatt.

A müncheni székhelyű, elsősorban ülőgarnitúrákat és masszázsfoteleket gyártó Himolla cégcsoport közben nem tétlenkedett a terület közvetlen közelében kialakított (eredetileg varrodaként induló, majd bútorkárpitos műhelynek is helyet adó) telephelyén.

Még 2005-ben több mint 32 hektáros földterületet vásárolt meg az önkormányzattól, és Selyz Bútor Kft. névvel egy üzemet alapított, amelynek 3 hektáros alapterületű gyártócsarnokában 2005 októberében vette kezdetét a termelés. A vállalat 2010-ben, 2012-ben és 2016-ban már mint a város legnagyobb foglalkoztatója – a létező gyártócsarnok mellé újabb blokkokat építve – bővítette gyártókapacitását.

Hírdetés

Amint azt Juhász András polgármester elmondta,

a 2016-os fejlesztés egyik alapfeltétele az volt, hogy új közúti kapcsolódást sikerüljön létrehozni a gyártóterület és a közeli, Párkány felé vezető I/76-os főút között.

Ezzel kapcsolatban a polgármester így nyilatkozott a Zselízi Hírmondónak: „A főútról tilos közvetlenül behajtani a gyár területére, ezért felújítottunk egy létező közeli bekötőutat, amelyre lehajtósávon át lehet ráhajtani. Megkerestük az egykori borüzem tulajdonosát, akivel telekcserében egyeztünk meg. Ezzel a bekötőút a város tulajdonába került, ami lehetővé tette a főút és a Selyz Bútor közti összeköttetés létrejöttét.”

Ahogy alakult a bekötőút ügye, úgy oldódott a borüzemé is. A közelmúltban végre sor került a romok lebontására, így rövidesen tovább bővülhet az ipari park.

A Zselízi Hírmondó értesülései szerint a telek új tulajdonosa (egy helyi vállalkozó) egy telephelyet alakítana itt ki a kábelfeldolgozás területén használt technológiákat forgalmazó SymarTech Kft. számára.    

Megjelent a Magyar7 2021/11. számában.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »