Botrányosan mentegetőzött az ARD német köztelevízió

Németországban széles körben bírálják az ARD országos köztelevíziót, amiért nem számolt be egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított fiatalkorú afgán menedékkérő őrizetbe vételéről.

A baden-württembergi Freiburgban nevelőszülőknél elhelyezett 17 éves menedékkérőt egy 19 éves helyi egyetemista lány halálával kapcsolatban gyanúsították meg. A holttest még október közepén került elő, és miután november elején az alig 20 kilométerre fekvő Endingennél  történt egy hasonló haláleset, felmerült, hogy fiatal nőkre vadászó sorozatgyilkos jelent meg a térségben, aminek révén az ügy országos figyelmet keltett.

A gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe, és míg a ZDF országos köztelevízió és a kereskedelmi csatornák beszámoltak a nyomozás fejleményéről, az ARD esti híradójában nem szerepelt a hír. A szerkesztőséghez már akkor számos panasz érkezett, mire egy közösségi oldalon közölték, hogy azért tekintettek el az eset ismertetésétől, mert nem országos, hanem csak regionális jelentőségű ügynek értékelték, és betartották azt a szabályt, hogy származástól függetlenül fokozottan kell védeni a fiatalkorúakat.

Hírdetés

A szerkesztőségi állásfoglalás olajat öntött a tűzre. Utána már nemcsak nézők, médiafogyasztók bírálták a csatornát, hanem számos szerkesztőség is. Például a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap, amely hétfői kommentárjában kiemelte: kétségtelen, hogy az ügynek van hírértéke, és nem szabad elhallgatni egy gyilkosságot, ha a gyanúsított menekült. Hozzátették, hogy biztosan rosszul jár, aki görcsösen igyekszik elkerülni, hogy elnyerje a +rossz oldal+ tetszését.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg a Stern című hírmagazin is, amely szerint az ARD-nél hibáztak, de nem ez a legrosszabb az ügyben, hanem az, hogy „a nap egyik legfontosabb hírének elhallgatásával” akaratlanul is azoknak a malmára hajtják a vizet, akik a közönség szándékos félrevezetésével vádolják a hagyományos médiumokat és a hazug sajtó (Lügenpresse) bélyeget sütik rájuk.

Vezető politikusok hétfőn az általánosítástól és a gyűlöletkeltéstől óvtak. Sigmar Gabriel alkancellár a Bild című lapnak azt mondta, hogy „ilyen szörnyűséges gyilkosságok azelőtt is történtek, hogy megérkezett hozzánk az első afganisztáni vagy szíriai menekült”. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján Angela Merkel kancellár álláspontját ismertetve kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy a gyilkossági ügyben egyetlen egy afgán menekültről van szó, és nem az afgánok vagy a menekültek egész csoportjáról.

A rendőri szerveknél működő egyik munkavállalói érdekképviselet, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke a kormány menekültpolitikáját hibáztatta a 19 éves lány haláláért. A gyilkosság nem történt volna meg, ha „országunk felkészült volna a tömeges bevándorlással mindig együtt járó veszélyekre” – nyilatkozott Rainer Wendt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »