Botrány van Clinton kijelentései miatt

Magyarországon és Lengyelországban is botrányt okozott Bill Clinton volt amerikai elnök megjegyzése a putyinista rezsimre vágyó választókról. A német közszolgálati tévé a menekültek rossz magyarországi körülményeivel foglalkozik.

Hiába jutottak Európa közepéig, a menekültek a magyar határon ragadnak, írja helyszíni tudósításában a Deutsche Welle. Menekülteket idéznek, akik szerint a magyar hatóságok látszólag szándékosan hátráltatják a menekültek kérelmének a befogadását, pedig ez az egyetlen hivatalos mód, hogy Szerbiából az EU-ba jussanak, különben illegális határátlépésért őrizetbe veszik őket a magyar rendőrök. Az ENSZ helyi képviselője szerint a magyar tranzitzónákban egyébként is szánalmas körülmények vannak.

Hírdetés

A magyar és a lengyel kormány is dühös választ küldött Bill Clintonnak a két nappal korábbi beszólása miatt, írja az amerikai CBS News. A felesége kampányában résztvevő exelnök szerint magyar és lengyel szavazók többsége putyinista diktatúrát szeretne. A CBS emlékeztet, hogy ha a lengyeleket nem is, Orbán Viktort rendszeresen vádolják autoriter módszerekkel az EU-ban és Magyarországon is, Putyint pedig ő maga nevezte követendő példának korábban.

Cinton megjegyzéseivel foglalkozik a Russia Today is. Az orosz állami propaganda-oldal szerint visszatetsző, hogy a volt elnök szerint a lengyelek és magyarok is részben Amerikának köszönhetik, hogy kilépthettek a kommunizmusból 1989-ben. Kacsinszki volt lengyel kormányfőt idézik, aki szerint Clintonnak orvosra van szüksége.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »