Botrány tört ki a lúgos orvos újabb tárgyalásán

Botrány tört ki a lúgos orvos újabb tárgyalásán

Botránnyal, vádbeszéddel és egy videofelvétel lejátszásával folytatódott szerdán a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatójának, Bene Krisztiánnak a büntetőpere, melyben azzal vádolják az orvost, hogy 2014-ben egy reggelen lakása ajtajában megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát, elkábította, a nemi szervét lúggal maratta szét, majd az ajtót rázárva magára hagyta. A nő maradandó szövetroncsolódást szenvedett el.

Magányos épületbejárás a támadás idején?

Bene azzal védekezik, hogy a bűncselekmény idején az általa vezetett intézmény épületeit járta be magányosan. A rendőrség még a nyomozati szakban a helyszínen tartott bizonyítási kísérletet: arra kérték a doktort, kamera előtt mutassa meg, merre járt, mit csinált az ominózus reggelen. Ezt a videót mutatták be a szerdai tárgyaláson, noha – úgy tudjuk – a védelem igyekezett elérni, hogy erre ne kerüljön sor.

A vádlott állítja, a szóban forgó napon reggel háromnegyed hétre érkezett az óbudai kórházba, majd rövid irodai teendők után indult az akkor még szinte üres objektum bejárására. Erre szerinte azért volt szükség, mert az elkövetkező időszakban a kórház bécsi tulajdonosi körének látogatására számítottak, és ezt kívánta előkészíteni. Vallomása szerint mintegy két és fél órán keresztül sétált, nézelődött, vizsgálódott különböző helyiségekben. Úgy látja, a videó csak azért sokkal rövidebb ennél, mert a készítők több helyen sürgették.

A felvételen hallatszik, amint Bene közli a rendőrökkel, 20-25, illetve 30 percet töltött el egy belső udvaron és egy raktárként használt helyiségben. A videón hosszan mutatta be, hogy miket nézett meg, milyen átalakítások lehetőségét vizsgálta meg.

– Az épület bejárása közben nem jegyzetelt, nem fényképezett? – kérdezte a vetítés után Ujváry Ákos bíró, mire Bene Krisztián azt válaszolta, nem, mert csak annyi volt a célja, hogy a delegációt később majd körbe kísérje, és tudja, melyik átjáró hova nyílik.

– Akkor miért nézte meg az udvaron a fákat, az ereszt, a burkolatokat, hogy hol kellene elhelyezni gázcsatlakozókat? – faggatta tovább a tanácsvezető bíró. Bene azt mondta, azért, mert arra készült, hogy ezekre a dolgokra rákérdezhet majd a küldöttség.

A támadó jól ismerte a sértettet

A videózás után az ügyész perbeszéde következett, melyben a látottakkal kapcsolatban elhangzott: a vádlottnak gyakorlatilag nincs alibije, és korábban a védelem tanúi is ellentmondásokba bonyolódtak. A vádat képviselő Csiha Gábor helyettes főügyész kijelentette, a feltárt bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy elkövetőként csak Bene Krisztián jöhet szóba. A lépcsőházban Benét felismerő tanú mellett az ügyész említette még, hogy a Renner Erika lakásából távozó tettes a sértettől elvett lakáskulccsal bezárta az ajtót, méghozzá csak a hevederzárat. Az ügyész ezzel arra utalt, hogy az elkövető csak olyasvalaki lehetett, aki rutinszerűen tudta, hogy a kilincs alatti zárat nem szokták bekulcsolni, mert az néha nehezen volt nyitható.

Hírdetés

Az ajtó bezárásának kapcsán Csiha azt is megemlítette, hogy ezzel – miután a telefonos és internetes kapcsolatot biztosító eszközöket elvette –

a támadó gondoskodott arról, hogy az áldozat ne tudjon segítséget hívni, ha majd magához tér.

A hangját elváltoztató elkövető egyébként, mikor az ajtóban megragadta a sértettet, arról sem győződött meg, hogy nincs más a lakásban. Az ügyész magyarázata szerint ez ugyancsak jelzi, hogy a tettes ismerte Renner Erika körülményeit, azt, hogy mikor marad egyedül. Nem beszélve arról, hogy az elkábításhoz orvosi szert alkalmaztak, olyat, amihez Bene Krisztián is hozzáfért.

Egészen szokatlan, de beszédes tény, hogy a maszkos behatoló a sértett elkábítása után megetette a kutyát (tudta, hol van a táp), és hogy a csípőbántalmakkal küzdő Erika lábait térdnél megtámasztotta két csizmával, ahogy fekvő helyzetben erre szüksége volt – pedig e problémájáról kevesen tudtak. Mindez mutatja, hogy bár az elkövetés célja az áldozat szexuális életének tönkre tétele volt egy brutális cselekmény által, a tettes mégis kötődött, és sajátos gyengédséggel is viszonyult a nőhöz.

A fellebbviteli ügyészség Bene Krisztiánt az életveszélyes testi sértés mellett magánlaksértéssel, kifosztással, készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaéléssel, és okirattal visszaéléssel vádolja. Utóbbi cselekmények a lakásban talált telefonok, számítógépek, bankkártyák és iratok eltulajdonításához kapcsolódnak. Az irányadó büntetési tétel 2-12 év, de Csiha Gábor

„a felső határhoz közelítő” büntetés kiszabását indítványozta,

tekintettel a különös kegyetlenségre, a maradandó fogyatékosság okozására, a többszörös bűnhalmazatra, az előre kiterveltségre, valamint az aljas szándékra. A vádhatóság kérte a vádlott végleges eltiltását az orvosi hivatástól.

A sértetti képviselő ragaszkodik az emberölési kísérlethez

Renner Erika ügyvédje felszólalásában megjegyezte, ha nyomozás és a vádképviselet a kezdetektől fogva olyan színvonalas lett volna, mint a megismételt másodfokon, ügyfelének nem lett volna szüksége sértetti jogi képviselőre. Gál András ugyanakkor azzal továbbra sem ért egyet, hogy az ügyészség nem eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérlete, csak életveszélyt okozó testi sértés megállapítását kéri. Hozzátette, Nyugat-Európában a súlyos savas vagy lúgos támadásokat életelleni cselekményként szokás értékelni.

A tárgyalás a védő perbeszédével folytatódik a következő hónap közepén, az ítélet pedig február végére várható. Bene Krisztián védője, Szekér Gyula addig is indítványozta védence előzetes letartóztatásának megszüntetését, mondván a bizonyítási eljárás befejeztével az eljárás befolyásolásának veszélye már nem áll fenn, a bíróság azonban a szökés veszélyére tekintettel fenntartotta a kényszerintézkedést.

E döntés kihirdetésekor egy középkorú asszony felpattant, és kiabálva követelte a bíróságtól a férfi szabadon bocsátását,

„különben nagyon megbánják”.  Az ügyészt és a sértetti képviselőt hazugnak nevezte, Renner Erikára pedig erősebb kifejezést használt, azt, amit már a vádbeszéd alatt is suttogott, mikor az áldozat sérüléseiről volt szó: „Semmi baja sincs annak a k***ának!” Gál András felszólalása alatt azt morogta: „nem ismered a kémiát, hogy lettél ügyvéd?” A hallgatóságból már akkor többen rászóltak, de nekik azt tanácsolta, üljenek át a sértett oldalán lévő székekre – mintha lenne férfi és női oldal, akárcsak az esküvőkön. A botrányokozás után nagy nehezen kivezették a teremből. Mondandójából kiderült, Bene Krisztián a gyermeke kezelőorvosa volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »