Botrány – Iszlám dzsihadistát neveztek ki a Berlini Irodalmi Fesztivál vezetőjének

Botrány – Iszlám dzsihadistát neveztek ki a Berlini Irodalmi Fesztivál vezetőjének

Forrnak a kedélyek a német fővárosban, miután kiderült, hogy egy volt iszlamistát neveznek ki a Berlini Irodalmi Fesztivál élére. Mohamedou Ould Slahi Houbeini ugyanis az „African Book Festival Berlin” új kurátora címet viseli.

Houbeini az 1990-es években Duisburgban élt, ám tanulmányait megszakítva Afganisztánba utazott és ott az Al-Kaida terrorszervezet zászlaja alatt harcolt. Amerikai források szerint részt vett a Nairobi és Daresszalami amerikai nagykövetségek elleni merényletekben és személyesen ismerte a szeptember 11-i terrortámadások elkövetőit. Összesen 14 évet ült Guantánamóban, majd 2016-ban szabadult, miután nem tudták bizonyítani, hogy részt vett a new yorki ikertornyok elleni akcióban. A börtönben könyvet írt, ami „Guantánamói napló” („A mauritániai”) címen jelent meg.

A Der Tagesspiegel azt írja, hogy a Houbeini elleni vádak valótlanok, amelyet az amerikaiak is beismertek.

Hírdetés

Ahmad Mansour, iszlamizmus-szakértő ellenben azt nyilatkozta a német Bild-Zeitungnak, hogy már évek óta aggodalommal figyeli, ahogy a szélsőbaloldal az iszlamizmus elbagatelizálásán dolgozik és terroristákkal működik együtt.

Houbeini egyébként nem tagadja az iszlamista múltját, az „African Book Festival Berlin” honlapján bemutatkozásában annyit beismer, hogy két hónapot töltött az Al-Kaida egyik kiképzőtáborában, ám meggondolta magát és azóta nem tart fenn kapcsolatot a terrorszervezettel.

Körkép.sk, BZ-Berlin nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »