Botrány Csehországban: lakást vett az ukrán menekülteknek szánt pénzből az egyik NGO vezetője

Botrány Csehországban: lakást vett az ukrán menekülteknek szánt pénzből az egyik NGO vezetője

Botrány robbant ki Csehországban az ukrajnai menekültek támogatását végző egyik NGO kapcsán, amelynek vezetőjét szubvenciós csalással vádolják. A gyanús szerint a Help Ukraine nevű szervezet igazgatója, Vlagyimir Gergel a többek között ukrán menekült gyermekek oktatására utalt támogatási összegből magának vásárolt lakást és kétmillió cseh koronát édesanyja számlájára utalt át.

A sikkasztási ügy 20 millió cseh korona, azaz nagyjából 800 ezer euró hűtlen kezeléséről szól. A támogatásokat a szervezet a cseh oktatási minisztériumtól kapta abból a keretből, amivel az állam az ukrán menekültek és gyermekeik integrációját segítette.

A Help Ukraine azzal a feltétellel kapta meg a támogatást, hogy az integrációs programban részt vevő ukrán gyermekek és szüleik részére az oktatási szolgáltatások ingyenesek lesznek. A Cseh Televízió riporterei azonban kiderítették, hogy a szervezet nem csak hogy pénzt szedett be a szülőktől, de még a tanárok bérével is adós maradt.

Hírdetés

Az is kiderült, hogy közvetlenül az első, 15 millió koronás állami pályázati pénz megszerzése után Gergel kétmillió cseh koronát (80 ezer eurót) édesanyja számlájára utalt át. Később a gyanúsított igazgató hatmillió korona (240 ezer euró) készpénzt vett le a szervezet számlájáról. A két említett összegből aztán egy 8 millió koronás prágai lakást vásárolt.

Ha az elkövetőt a bíróság bűnösnek találja, 5-10 éves szabadságvesztésre ítélhetik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »