Botrány a szegedi városházán

Botrány a szegedi városházán

Hivatali munkaidőben nem engedte be egy biztonsági őr Szegeden a polgármesteri hivatal illetékes irodájába a Cserepes sori kereskedők jogi képviselőjét, előtte az újságíróknak is megtiltották, hogy felkísérjék az épületbe. Az ügyben a rendőrség személyi szabadság korlátozása miatt eljárást indított. A kereskedők a szegények piacának is nevezett vásártéren csütörtökön kinyitnak, de nem akarják kifizetni a több mint ötven százalékkal megemelt bérleti díjat.

A szegedi közgyűlés pénzügyi bizottságának szerda reggeli ülésére akartak bemenni a Cserepes sori kereskedők jogi képviselőjükkel együtt, mert a grémium jobbikos tagja, Tóth Péter a piacigazgató azonnali felmentését célzó javaslatot nyújtott be. A bizottsági ülést azonban még kedden délután a jövő hétre halasztották. A kereskedők jogi képviselőjükkel, Szabó Bálinttal az épület előtt várakoztak, mert szerettek volna Botka László (MSZP) polgármesterrel vagy a három alpolgármester valamelyikével beszélni az ügyükről. A négy politikus azonban nem volt az épületben, Mózes Ervin főjegyző pedig éppen tárgyalt. Szabó Bálint fel akart menni a polgármesteri hivatal épületébe az illetékes iroda munkatársaival beszélni. A főbejáratnál lévő biztonsági őrök csak őt engedték fel, az újságírókat nem. Az irodába Szabó Bálint se jutott be, annak ajtaja előtt ugyanis egy másik biztonsági őr megakadályozta, hogy bemenjen. A jogi képviselő lapunk kérdésére elmondta: amikor megfogta a kilincset, a biztonsági őr elrángatta őt onnan; emiatt rendőrt hívott, így személyi szabadság korlátozása miatt eljárás indult.

A Cserepes sori piacon az év eleje óta dolgozó ügyvezető igazgató, egyébként MSZP-párttag Rácz Attila április 1-jétől átlagosan 57 százalékkal emelte meg, s emellett áfával is megterhelte a bérleti díjakat. Ezt kezdték el beszedni az árusoktól, akik úgy döntöttek, nem nyitnak ki addig, amíg megállapodás nem születik az ügyben.

Hírdetés

Gőgös ígéretet tett

Szegeden tartott szerdán sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán és Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő a párt népszavazási kezdeményezéséről. A Cserepes sori kereskedők elmentek a tájékoztatóra, és megkérdezték Gőgös Zoltánt: mit szól ahhoz, hogy miközben az MSZP az áfa csökkentését szeretné elérni, a szegedi MSZP tagja most terhel áfát a piaci árusokra. Gőgös Zoltán azt ígérte, beszél az illetékesekkel. Szabó Sándor viszont lényegében korrupcióval vádolta meg a piac előző vezetését és a kereskedőket is. Azt mondta, hogy az új piacvezető csak megszüntetni szeretné azt a gyakorlatot, amikor is a kereskedők zsebbe fizettek. Erre reagálva Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke azt mondta: amennyiben Szabó Sándornak ilyen információi vannak, kötelessége volna feljelentést tenni.

Szabó Bálint egyébként bemutatott néhány nyugtát, amelyet a kereskedők kaptak a bérleti díj befizetéséről. Nincs rajtuk dátum, azaz szabálytalanok; egy kereskedőre ezért általában százezer forintos bírságot szoktak kiszabni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »