Botrány a lengyel köztévében

Botrány a lengyel köztévében

Minden idők egyik legsikeresebb lengyel filmjét, az Idát korábban lengyelellenességgel és antiszemitizmussal is vádolták. Most azzal támadják: zsidóbarát személetének köszönheti az Oscar-díjat.

Nem csillapodik a botrány az Oscar-díjas Ida múlt heti lengyel tévébemutatója körül. A közszolgálati televíziós csatorna, a TVP a filmet megelőzően egy tizenkét perces szerkesztőségi programot sugárzott, amelyben hamisnak állította be az Idát, és elhangzott: a film zsidóbarát megközelítése miatt nyert Oscar-díjat. A műsor továbbá olyan megtévesztő módon használt feliratokat, mintha azok a film részét képeznék.

Hírdetés

A sugárzást követően a Lengyel Rendezők Céhe és több mint kilencven lengyel filmes újságíró tiltakozott a köztévé módszere ellen. A botrány nemzetközi hullámokat vert, a tiltakozásokhoz pedig csatlakozott az Európai Filmakadémia (EFA) is. Az EFA igazgatósága elfogadja, hogy vélemények sokasága létezik a filmekkel kapcsolatban, és mindig nyitott a filmekről folytatott diskurzusra, de elfogadhatatlannak tartja a vetítést megelőző manipulációt.

A 2014-es Európai Filmdíj-átadón az Ida öt díjat, közte a legjobb európai film és rendező díját kapta meg, emellett Oscar- és BAFTA-díjat is nyert az idegen nyelvű film kategóriában. A lapunk által is méltatott alkotást korábban is megvádolták már hazájában lengyelellenességgel és antiszemitizmussal egyaránt. A rendező ezzel szemben saját bevallása szerint a hit lényegét, mélységeit, valódi krisztusi dimenzióját kereste egy apáca múltkereséséről szóló történetében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »