Botrány a hadseregben: osztálytárs, „terelés”, szerződés

Botrány a hadseregben: osztálytárs, „terelés”, szerződés

Megrovásban részesítették azt a magas rangú amerikai katonát, aki 2014-ben az iraki haderő kiképzését felügyelte. A vád szerint a tiszt volt osztálytársai felé „terelt” egy félmillió dolláros szerződést.

Ismét egy magas rangú katonai vezető ügyétől hangos a világsajtó: a The Washington Post cikke szerint az Iszlám Állam elleni amerikai erők parancsnoka elintézett az egykori osztálytársai által vezetett cégnek egy nem kifejezetten zsíros, de azért nem éppen elhanyagolható, 492 ezer dolláros (nagyjából 134,5 millió forintnak megfelelő összegű) megrendelést.

Dana J. H. Pittard vezérőrnagyot – aki az iraki hadsereg kiképzéséért volt felelős – februárban hivatalosan is megrovásban részesítették, miután egy három évig tartó nyomozás során megállapították a felelősségét.

A feltörekvő csillag

Pittard, akit hosszú ideig a hadsereg feltörekvő csillagának tartottak, áprilisban tért haza az Egyesült Államokba a kuvaiti főhadiszállásról. A hadseregnél nem tették közzé a tiszt távozásáról szóló hírt, sőt a hivatalos honlapjuk szerint Pittard továbbra is a hadsereg közel-keleti helyettes parancsnoka. A haderő szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy Pittard befejezte a szolgálatot, és hazatérése nincs kapcsolatban az elkövetett kötelességszegésével.

Hírdetés

A lap szerint a nyomozásra az után került sor, hogy 2011-ben egy névtelen bejelentő azt állította, hogy a tiszt visszaélt a hatalmával, mikor egy jól jövedelmező, megújuló energiával kapcsolatos szerződést a saját barátainak ítélt meg, mikor még a texasi Fort Bliss vezetőjeként tevékenykedett. A nyomozásba a hadseregen kívül a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is bekapcsolódott, a vizsgálat középpontjában a 492 ezer dolláros szerződés állt. Végül Pittardot megrovásban részesítették, mert beigazolódott, hogy szerepet játszott a kétes szerződés odaítélésében.

Nem egyedi eset

Azonban nem Pittard az első magas rangú amerikai katonatiszt, aki besározta az USA hadseregét: az utóbbi években számos etikai vétséget tártak fel, amelyeket hasonló posztokon lévő katonák követtek el.

Tavaly például katonai tisztviselők azt állították, hogy a közép- és dél-amerikai speciális műveleti erők parancsnoka egészségügyi és személyes okok miatt vonult vissza. Azonban júniusban fény derült arra, hogy Sean P. Mulholland dandártábornok több alkalommal is részegen mutatkozott a nyilvánosság előtt és összeszólalkozott másokkal.

A haditengerészet is visszatartotta az információkat arról, hogy néhány vezetőjük korrupciós ügybe keveredett. Ugyan februárban már nem titkolták három admirális ügyét, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen szerepük volt ezekben az ügyekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »