Botrány a göteborgi könyvvásár megnyitóján

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elhagyták a termet a göteborgi könyvvásár megnyitója alatt, amikor Masha Gessen írónő beszédében támadta a magyar menekültpolitikát, és azt mondta, nem akar egy színpadon lenni a magyar kormány képviselőivel.

Kisebb botrányba torkollott az egyik legjelentősebb európai könyves mustra, a magyar díszvendégséggel zajló göteborgi könyvvásár csütörtöki megnyitója. Masha Gessen beszédében a magyar kormányt támadta, erre a díszvendégség tiszteletére meghívott vendégek közül többen elhagyták a termet.

Az orosz-amerikai írónő, emberjogi aktivista, aki Alice Bah Kuhnke svéd kulturális miniszterrel együtt nyitotta meg a könyvvásárt, a távirati irodának korábban felidézte, hogy gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották „a szocializmus legvidámabb barakkjának”, most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg, mint a „maffiaállam, az erősödő kormányzati korrupció”, miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve.

Hírdetés

Két dolog abszolút halálos a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni – vélekedett a jogvédő, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert „ez a légkör halálos”.

Masha Gessen kikelt a magyar kormány menekültpolitikája ellen, mint mondta, elkeseríti, hogy meg kell osztania a színpadot a magyar kormány képviselőivel. Ekkor Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elhagyták a termet, Makkay Lilla, hazánk stockholmi nagykövete a helyén maradt.

Nem ez volt az egyetlen tiltakozás a könyvvásáron. A magyar standon elhangzó beszédek alatt néhány svéd civil „We turn our backs on Hungarian refugee policies” (Hátat fordítunk a magyar menekültpolitikának) felirattal demonstrált.

A vasárnapig tartó nemzetközi könyvmustrán hazánk sokszínű kultúrája díszvendégként mutatkozhat be az irodalmon keresztül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »