Botkáék a földdel tennék egyenlővé

Botkáék a földdel tennék egyenlővé

Ledózerolhatják Szeged legrégebbi teniszpályáit a ligetben, mert a helyére egy uniós beruházással kutyafuttatót, futókört és egy kondiparkot építenének. A tenisz sportkör szerint nem lenne szükség az elbontásra a ligetben, más hely is lenne azok kialakítására.

Bús Gusztáv sportoló 25 éve jár a ligetben lévő teniszpályára. Azt mondta, sokukat meglepte az önkormányzat elképzelése, hogy itt kutyafuttató vagy szabadtéri edzőpálya épül. „Tudom, hogy uniós támogatás forog kockán, de ezt az uniós támogatást meg lehet csinálni a liget másik részén, tehát sok-sok helyet találhat, aki akar, hogy beruházzon” – fogalmazott.

A sportpályát nyolcvan éve még Klebelsberg Kunó építtette, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas szegedi tudós professzor kedvenc helye volt. A Szegedi Tenisz Klub 1943-ig bérelte, majd a Pick-gyár kapta meg a pályát, 2004-ig.

Amikor a cég úgy döntött, nem vállalja tovább az üzemeltetést, azt a Szegedi Kinizsi-Húsos sportkör vette át. „Számításaink szerint az elmúlt 20 évben olyan 25 millió forintot költöttünk a pályára, ami direkt anyagi ráfordítás” – nyilatkozta Tímár Gyula, a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub sportkörének elnökhelyettese.

A sportkör vezetése nem érti, hogy miért nem tárgyalt velük a városvezetés a pályázat beadása előtt, mert ők nem akarnak a ligetprojekt útjába állni, akár a területük egy részéről is hajlandók lemondani. Készek lettek volna bérleti díjat is fizetni, de már erre sincs lehetőségük, hiába kaptak először erre vonatkozó ajánlatot az önkormányzattól.

„Ez egy horribilis összeg volt, ezt idén küldték ki nekünk hivatalos levélben, ami ilyen bruttó havi kétmillió forint összegre jött ki. Ilyen bérleti díjat egy Roland-Garros talán ki tud termelni, de egy szegedi teniszpálya nem. Be is mentünk ezek után tárgyalni az önkormányzathoz, de már ott azzal fogadtak, hogy ennek nincs semmi alapja, mert a pályát el fogják bontani, tehát nincs miről beszélni” – tette hozzá a sportkör elnökhelyettese.

„Botka László és szegedi jelenlegi városvezetés azt tervezi, hogy 2016. augusztus 31-én idejönnek a dózerek, és a földdel teszik egyenértékűvé a mellettünk található épületet, és ezeket a teniszpályákat is beszántják” – mondta Szabó Bálint jogász, a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub érdekképviselője.

Mindenáron elbontják

Szeged városvezetése szerint a terület telekkönyvileg az önkormányzaté, és mindenáron elbontják, mert a területen haladna át egy futókör, ide kerülne egy szabadtéri kondipark és egy kutyafuttató is.

„Ezt a negyvenes évek óta tulajdonolja, birtokolja, és elbirtoklásra egyébként valóban tulajdonjogot szerzett a szegedi sportkör, úgyhogy innentől kezdve ez legfeljebb telekkönyvi hiányosság lehet, hogy a tulajdonjog még nincs bejegyezve. Ennek érdekében nyilván a szükséges lépéseket megtesszük, de ami ennél sokkal fontosabb: a megoldás. A megoldás nem az, hogy mi ideláncoljuk magunkat a fákhoz, és nem engedjük be a buldózereket, hanem az, hogy normális, egyeztető és érdekegyeztető tárgyalás kezdődjön a felek, az önkormányzat és az érintett sportkör között” – emelte ki a jogász.

A teniszezők, ha nem sikerül megegyezni, egy független jegyzőtől birtokvédelmet kérnek, és elindítják az elbirtoklási pert. Ettől egyébként a ligetprojektet meg lehet majd kezdeni, a terület más részén, így nem fogják akadályozni a beruházást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »