Botka László kiosztotta a baloldali ellenzéket

Botka László kiosztotta a baloldali ellenzéket

A volt szocialista, mára független szegedi polgármester szerint az ellenzéki pártok már saját magukat sem érdeklik, és tévedés volt kiábrándult jobboldaliakat keresni. A magát klasszikus, párt nélküli szociáldemokrataként jellemező politikus a Partizánnak adott interjút.

Botka László a többi között beszélt 2017-es miniszterelnök-jelöltségéről, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az ellenzék elfelejtett politizálni, csak magával foglalkozik, és politika nélkül akar választásokat nyerni” – idézi szavait a Mandiner. Az MSZP szerinte nem az őszödi beszédbe, hanem az utána következett, előkészítetlen castingba bukott bele. Úgy véli, egykori pártja itt veszítette el a kormányzóképesség látszatát, amit nem sikerült azóta sem visszaszereznie, ebben pedig komoly felelőssége van Gyurcsány Ferencnek.

Úgy emlékezett vissza: az általa „Fizessenek a gazdagok!” jelmondattal elindított kampányra „a választók” és az MSZP tagsága is jól reagált, csak a párt vezetése nem. Elmondása szerint látta azt is, hogy az ellenzéki pártvezetők nem nem hisznek a győzelemben, és abban gondolkodnak, hogy a vereségből hogyan jöhetnek ki a legjobban, ezért lépett vissza a kormányfő-jelöltségtől.

A 2022-es kampánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy alapvető tévedésnek tartja, hogy Márki-Zay Péter kiábrándult jobboldali szavazókat keresett.

Hírdetés

Botka László szerint baloldali programmal kellett volna indulni.

„Hazug volt az a kampány, hogy az ellenzék háborút akar, de könyörgöm, megvoltak azok a mondatok, amikre ezt rá lehetett építeni” – emelte ki a polgármester, aki nem csak Márki-Zay Péter mondatairól beszélt. Szerinte a Fidesz-féle „élet, vagy halál” narratívára a „kelet, vagy nyugat” sem volt jó válasz.

Én megfogadtam, hogy csak akkor szólalok meg, ha dicsérni tudom az ellenzéket, nem sok alkalmam volt rá” – tette hozzá a műsorvezető kérdésére.

Botka László egyébként úgy véli, „a Fidesz többszólamú politikát csinál, az ellenzék azonban még az egy szólamot se képes megtalálni”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »