Boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben szennyvízbekötés közben

Boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben szennyvízbekötés közben

Hajdúböszörményben, a Perczel Mór utcában még tavaly év végén boszorkánysírt találtak, számolt be a Hajdúsági Múzeum honlapján dr. Bálint Marianna régész. Az emberi csontokat egy szennyvízbekötés-korrekció során hozta felszínre az ásógép kanala. Mivel azonnal értesítették a múzeumot, szerencsére sikerült megmenteni a leleteket.

Az írásból kiderül, hogy erre már korábban is sor kerülhetett volna, ugyanis az utcabeliek elmondása szerint évekkel ezelőtt a szennyvízcsatorna fektetése közben többször is emberi csontok kerültek elő. Egy rendellenes testhelyzetben fekvő holttest fölött átvitték a vezetéket, később pedig egy optikai kábelt és egy gázvezetéket is átvezettek a temetőn.

Hírdetés

Ekkor sem érkezett azonban jelzés a csontokról.

A „rendellenes testhelyzet” ebben az esetben azt jelenti, hogy hasra fektetve, lábait összekötve ásták el a halottat, akit valószínűleg ártó személynek vagy boszorkánynak gondolhattak a falubeliek és így akarták megvédeni magukat a boszorkány visszajárásától.

„A korábbi közműépítési munkák nagyon sok pótolhatatlan és a böszörmények kutatása szempontjából jelentős és alapvető régészeti forrást semmisítettek meg. A hiányzó adatok számos kérdés megválaszolásához vihettek volna minket közelebb. (…) Szerencsére a mostani bejelentéssel kicsit közelebb jutottunk a válaszokhoz, de fennáll a lehetősége annak is, hogy éppen újabb kérdéseket tudunk megfogalmazni. Reméljük, hogy ebben a régészeti örökség megőrzése és megismerése iránt fogékony kivitelezők, építkezők is partnerek lesznek. Ebben az esetben bizonyára mentesülni fognak a boszorkány átkától…” – zárul elég frappánsan dr. Bálint Marianna beszámolója.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »