Bosszút állt az Iszlám Állam?

Habár az Iszlám Állam eddig jellemzően Szíriában és Irakban volt aktív, egyre több jel utal arra, hogy a terrorszervezet már az al-Kaidához hasonlóan külföldi célpontok támadására is képes. Az eddigi események alapján a terrorkalifátus áll majd a vizsgálatok középpontjában.

Súlyos veszteségeket szenvedett az Iszlám Állam (IÁ) az elmúlt másfél hónapban: az orosz beavatkozás nyomán a szíriai kormányerők ellentámadásba lendültek, Irakban pedig amerikai légi támogatás mellett a kurdok sikeresen támadják Szindzsár városát. De Jihadi John likvidálása is azt üzente az IÁ követőinek, hogy senki nem úszhatja meg a brutális gyilkosságokat.

Ugyan egyelőre még korai megmondani, hogy kik szervezték meg, kik pénzelték, és kik hajtották végre a péntek esti párizsi merényleteket, Francois Hollande köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében már megelőlegezte, hogy az IÁ felelős a támadásért.

Gyorsan terjeszkedik a terrorkalifátus

A The Guardian összegyűjtötte azokat a csoportokat, amelyek felelőssé tehetők a párizsi merényletekért. Mindezek alapján a brit lapnál úgy látják, hogy az IÁ áll majd a nyomozás középpontjában.

Az első forgatókönyv szerint ugyanis az IÁ közvetlenül Szíriából és Irakból szervezte meg a támadást. A terrorkalifátus már korábban is arra kérte az európai követőit, hogy cselekedjenek egyedül. A Sínai-félsziget feletti Airbus felrobbantása pedig rávilágított arra, hogy a szervezet már a kalifátuson kívül is aktív.

A terroristákat így vagy Franciaországba küldték, vagy ott toborozták, majd külföldről irányították őket. Ráadásul ez nem is lett volna túlságosan nehéz: a hivatalos becslések szerint 520 francia állampolgár harcol Szíriában, és mintegy 250-en már vissza is tértek Franciaországba.

Az al-Kaida sem zárható ki

Hírdetés

A második verzió az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot teszi felelőssé. A januári, Charlie Hebdo elleni támadást végrehajtó három terrorista közül ketten kapcsolatba is léptek Jemenben az egykoron Oszama bin Laden által vezetett terrorszervezettel. Továbbá az al-Kaida jemeni leányvállalata magára is vállalta a merényletet, így ma már bizonyosra vehető a felelősségük.

De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az al-Kaida és az IÁ egymással is presztizsharcot vív a dzsihádisták körében. Így a mostani párizsi merényletsorozatot az al-Kaida arra használhatja, hogy „visszavágjon” az IÁ-nak.

Magányos farkasok

Nem zárható ki ugyanakkor az sem, hogy magányos elkövetők hajtották végre a támadást. Franciaországban rengeteg olyan frusztrált muzulmán fiatal él, akiket informális kapcsolatok fűzhetnek a szélsőséges szervezetekhez.

2012-ben a 23 éves algériai származású Mohamed Merah egy dél-franciaországi városban, illetve a szomszédos Montaubanban három zsidó kisgyermeket és egy rabbit, továbbá három katonát gyilkolt meg. Saját bevallása szerint véres tetteivel a multikulturalizmus, valamint Franciaország afganisztáni szerepvállalása ellen kívánt tiltakozni.

2014 májusában pedig egy 29 éves, francia állampolgárságú férfi, Mehdi Nemmouche merényletet követett el a brüsszeli zsidó múzeumnál, ami négy halálos áldozatot követelt. A később elfogott gyilkos a gyanú szerint 2013-ban járt Szíriában dzsihádista felkelőknél, ami miatt már szerepelt a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásában.

Csónakkal jöttek a migránsokkal?

Korábban a líbiai kormány egyik tanácsadója a BBC brit hírcsatornának felvetette, hogy az IÁ harcosait a csónakokon menekülők közé vegyülve csempészik Európába a Földközi-tenger térségében működő bűnbandák.

Portálunk a hír kapcsán akkor felkereste Wagner Péter biztonságpolitikai szakértőt, aki elmondta: az elvi veszélye megvan annak, hogy az IÁ csónakokon küldjön terroristákat Európába, azonban több érv is szól ez ellen. A terrorszervezetben ugyanis rengeteg olyan ember harcol, aki európai útlevéllel rendelkezik. Nekik semmiféle gondot nem jelent a hazatérés Európába, így szervezési szempontból sokkal könnyebb lenne őket mozgósítani az európai célpontok ellen.

Másrészt az IÁ nem elsősorban Európát célozza meg, ez inkább az al-Kaidára jellemző, amely mindig a nyugati célpontok támadásában volt érdekelt. Ezzel szemben az IÁ inkább a saját államának kiépítésén dolgozik, az erőforrásait ennek rendeli alá – hangsúlyozta akkor a szakember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »