Bosszúból kirúgták a sárbogárdi akkumulátor hulladéklerakó leleplezését segítő nyugdíjas biztonsági őrt

Bosszúból kirúgták a sárbogárdi akkumulátor hulladéklerakó leleplezését segítő nyugdíjas biztonsági őrt

Elbocsátották a nyugdíjas biztonsági őrt, miután fotók készültek a sárbogárdi akkumulátorhulladék-lerakatról – számolt be az RTL Híradó. A képek alapján tesz feljelentést a Párbeszéd, akik szerint szerint felelőtlenség, hogy a selejt akkumulátorokat egy olyan volt ásványvízüzemben tárolják, ahol a kút összeköttetésben van az ivóvízhálózattal. Az RTL szerint a szóban forgó cégnek nem ez az első olyan ügye, amely akkumulátorhulladékkal kapcsolatos.

Engedély nélkül szállítottak több ezer tonna selejtes akkumulátorgyárat Sárbogárdra

– derült ki, amikor a Párbeszéd politikusai bejutottak a régi ásványvízüzem telephelyére.

December eleje óta kamionszámra szállítják a selejtes akkumulátoroka a volt ásványvízüzembe, pedig az erre lehetőséget adó kormányhivatali engedélyt csak január végén kapták meg. A sárbogárdi önkormányzat egyébként bíróságon támadta meg az engedélyt.

Az ügynek meg lett a következménye, de nem úgy, ahogy remélnénk:

Pénteken kerültek nyilvánosságra az itt készült fotók, és hétfőn reggel kirúgtak egy embert innen a telephelyről, egy 71 éves nyugdíjast. Vélhetően ez áll a háttérben…

– mondta el Orosvári Zsolt helyi lakos az RTL-nek. A 71 éves férfi a telep biztonsági őre volt, aki ezzel a munkával próbálta kiegészíteni nyugdíját.

Hírdetés

A kormányhivatal által kiadott engedély egyelőre csak az akkumulátor-hulladék tárolására vonatkozik, de Orosvári Zsolt megtudta, hogy később akkumulátor-feldolgozót is létesítenének. Felvette a kapcsolatot a telep bérlőjével, aki megerősítette, hogy egyelőre csak tárolni szeretnék a selejtes akkumulátorokat, de úgy tudni, később valamiféle feldolgozó tevékenység is lesz.

Az akkumulátor-hulladék tárolására engedélyt szerző Jüllich Technology Zrt. ugyanaz, amelynek a neve korábban már felmerült a gödi Samsung-gyárból elszállított és átcimkézett akkumulátor-hulladék ügyében. Ezt Tordai Bence, a Párbeszéd poltikusa mondta el az RTL-nek.

A csatornának nyilatkozó szakértő szerint a túl sok akkumulátorgyár Magyarországra telepítése visszaüthet, többek között a hulladékkezelésben is:

A következő öt évben még az Európában keletkező akkumulátor-hulladék fele gyártási selejtből fog álln, tehát azokból az akkukból, amiket valamilyen szinten elrontottak, nem azokból, amik lejárt élettartamúak.

– nyilatkozta Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

A selejt volumene feltehetőleg nem fog érdemben csökkenni, csak az aránya változik az által, hogy később már a használt akkumulátorok is hulladék formájában fognak jelentkezni a gyártó orszában.

(Címlapkép: Jávor Benedek/facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »