Börtönt kért az ügyész Sziebert Györgyékre

Börtönt kért az ügyész Sziebert Györgyékre

Börtönben letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyész tegnapi vádbeszédében a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolt Sziebert Györgyre, a Budapest Airport korábbi jogászára, Rényi-Vámos Krisztinára, a cég egykori jogi igazgatójára és Fuzik Zsoltra, a BKV volt informatikai igazgatójára. Emellett mindhármukra pénzbüntetést, Sziebertre és Rényi-Vámosra pedig jogi végzettséghez kötött foglalkozásoktól való eltiltást is kért az ügyész. A Fővárosi Törvényszéken folyó vesztegetési ügy további tíz vádlottjára felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A fő vádpont szerint a bűnszövetséget vezető Sziebert és Rényi-Vámos 2008–2009-ben a Budapest Airport által megbízott ügyvédi irodáktól 1–10 százalékos visszaosztást kért. Az irodák képviselői, attól tartva, hogy ha nem fizetnek, nem kapnak több megbízást, inkább teljesítették a kérést. Ennek tulajdoníthatóan Szieberték több tíz millió forint kenőpénzt vehettek át a vád szerint.

Hírdetés

Egy másik vádpont alapján Sziebert a BKV jogi igazgatójaként is jogtalan előnyre akart szert tenni. A fővárosi cég szerződés-nyilvántartó rendszerének 2009-es beszerzésekor – Fuzik Zsolt tizenegyedrendű vádlottal együttműködve – felkérte az általa ismert Quartit Kft. ügyvezetőjét, hogy nyújtsanak be ajánlatot legfeljebb 30 millió forintra, amiből Sziebert György 12 millióra tartott igényt. A jogászt azonban 2009. december 4-én tetten érték a rendőrök, amikor 11,8 millió forintnyi kenőpénzt vett át egy budai parkolóban. Fuzik akkoriban hónapokig Szegeden bujkált, festett hajjal és szakállal álcázva magát.

Bár a bűncselekmény felgöngyölítését telefonlehallgatások, titkos adatszerzés is segítette, egy korábbi tárgyaláson Steiner Gábor bíró ezeket – eljárási hibára hivatkozva – kirekesztette a bizonyítékok közül. Az ügyész jelezte: fellebbezésében ez ellen is kifogással él majd.

A lehallgatott beszélgetésekben a BKV egykori jogi igazgatója „nem adózott pénzről” beszélt, a várható bevételről pedig így számolt be feleségének: „Elindult az okosság, hétfőn jön az öröm.” A vádlottak többsége korábban ártatlanságát hangoztatta, ám ketten elismerték bűnösségüket. A per holnap védőbeszédekkel folytatódik, és még a nyár folyamán elsőfokú ítélet várható.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »