Börtönnel sújtanák Románia becsmérlését

Börtönnel sújtanák Románia becsmérlését

Börtönbüntetéssel sújtanák bukaresti törvényhozók Románia, valamint a román nemzet becsmérlését. Törvénytervezetükben a honatyák egyértelműen utalnak erdélyi magyarok megnyilvánulásaira.

02_kezdi_bGyászlobogó Kézdivásárhelyen 2014. december elsején

A News.ro hírügynökség által csütörtökön ismertetett kezdeményezés alapján csak szabadságvesztés terhe mellett lehetne kijelenteni többek között, hogy december 1-je nem ünnep valaki számára. A jogszabélytervezet arra hivatkozva nyilvánítaná ismét büntetőjogi kategóriává az ország és a román nemzet becsmérlését, hogy a törvényalkotók szerint az utóbbi időben elszaporodtak az olyan esetek, amikor „más nemzetiségű polgárok” gyásznapnak nevezték december elsejét vagy amikor román történelmi személyiségeket jelképesen felakasztottak.

Hírdetés

A nemzetbecsmérlés fogalmát a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) törvényhozói terjesztették a szenátus elé, ugyanakkor aláírta a javaslatot Traian Dobrinescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője is. Indoklásukban tételesen szerepel, hogy 2015. december 1-jén Kézdivásárhelyen gyászlobogók jelentek meg az udvarteres város főterén.

„Egyre többen nevezik gyásznapnak Románia nemzeti ünnepét, háborús bűnösöket méltatnak, nemzeti hősöknek nevezik azokat, akik a bécsi diktátumot követően erdélyi románokat gyilkoltak, és hazafiaknak nevezik azokat, akik területi elszakadást követelnek. Arról nem beszélve, hogy a román lakosság tisztogatásának vagyunk tanúi az ország szívében. Ezek az irredenta megnyilvánulások nem tartoznak a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába, hanem olyan tetteknek minősülnek, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra” – szerepel a törvénytervezetben.

A hatvankét képviselő által előterjesztett javaslat értelmében hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák a Románia és a román nemzet becsmérlésének fogalmát kimerítő megnyilvánulást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »