Börtönlázadás Birminghamben

Több száz rab lázadt fel pénteken egy birminghami börtönben – közölte a létesítményt üzemeltető G4S, amely a világ legnagyobb biztonsági cégének számít.

A G4S közleménye szerint a foglyok a nap folyamán ellenőrzésük alá vonták a  nagy-britanniai börtön négy részlegét. Egy különleges alakulat rendőrségi kutyák és egy helikopter segítségével próbálta visszaszerezni az ellenőrzést a létesítmény felett. A büntetésvégrehajtásban dolgozók szakszervezete (POA) szerint a zendülésben több száz rab vett részt. A Sky News brit hírtelevízió úgy tudja, hogy mintegy 600 fogoly lázadt fel.

Hírdetés

A zendülés a péntek reggeli órákban tört ki, és  az esti órákban még tartott. Egy rabnak sikerült magához vennie az egyik felügyelő kulcsait a zárkákhoz – közölte a rendőrség. Sajtóértesülések szerint három fogoly megsérült a tülekedésben, egyikük súlyosan. A zendülőknek emellett részben sikerült felgyújtaniuk, és ezzel megsemmisíteniük a börtönben tárolt iratokat.

A brit igazságügyi tárca szóvivője szerint a lakosságot nem fenyegeti veszély. A több mint egymillió lakosú Birmingham Londont követően a második legnagyobb város Nagy-Britanniában. A város központjában található az ország egyik legnagyobb börtöne, ahol 1450-en töltik szabadságvesztésüket. Az 1849-ben épült létesítmény, hasonlóan az Egyesül Királyság sok másik börtönéhez, elavultnak számít.

A pénteki már a harmadik hasonló incidens az elmúlt hónapokban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »