Börtönbe küldték az Emke császárát

Ítélet prostitúcióért; a Felvidék visszatértét váró fapiac – a Magyar Nemzet 1938. és 1965. november 6-án megjelent számaiból válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

A fapiac reménykedve várja a felvidéki erdők visszacsatolását

A Felvidék visszacsatolásának fejleményeit a fapiac is várakozásteljesen fogadja, és különösen a bútoripar az, amely a hosszabb ideje tartó pangása megszűnését és a kisebb-nagyobb üzemek egész sorának mielőbbi jobb foglalkoztatását reméli. A visszakerülő felvidéki területek lombfaállománya a Csonkaország eddigi erdőállományához hasonló jelleget mutat, átlagosan vett fagazdagsága pedig nagyobb, mint a Csonkaországé. A visszakerülő faipari vállalatok és telepek jelentékenyek. Behozatalunk fenyőanyagokban változatlanul kis arányú. Ez év háromnegyed részének összes fenyőbehozatala az elmúlt évhez képest értékben több mint 25 százalékos csökkenést mutat (28 millió pengőről 21 millió pengőre esett). A behozott mennyiség kb. csak kétharmada a tavaly ugyanekkor behozott fenyőanyagnak, 33 ezer vagon helyett 23 ezer vagon. A Dél-Szlávia felől vásárolható fenyőanyag csekély volta a behozatali lehetőségek kiaknázást sem tehették lehetővé.

Éppen ezért remélhető, hogy az ottani exportőrök felhajtott árkövetelései már nem fognak érvényesülni. Románia felől a behozatal még mindig igen vontatott, a többi ország irányából pedig szünetel. A fenyőpiac egyébként egész Európában – Németországot kivéve – igen tartózkodó és a lezáródó gazdasági évre is csak mérsékelt forgalomra van kilátás.

A tűzifapiac élénk, a kínálat meglehetősen kis arányú, de az eladások legnagyobbrészt még változatlan színvonalon történnek.

(1938. november 6., 14. oldal)

Hírdetés

 

 

Négyévi szabadságvesztésre ítélték a leánykereskedőt

Tegnap ítéletet hozott a központi kerületi bíróság Fejes Géza, az „Emke császára” és társai bűnügyében. Fejes, aki műszaki rajzoló, néhány hónappal ezelőtt „új szakmát” választott: az Emke kávéházban hiszékeny lányoknak csodálatos jövőt ígért, majd barátainak, idegen férfiaknak felajánlotta őket. Később már fényképekről árulta a lányokat.

A bíróság Fejes Gézát kerítésben és más bűncselekményekben bűnösnek mondta ki, ezért négyévi szabadságvesztésre ítélte. Szalontai Lajosnét, bűntársát hasonlóképpen bűnösnek találta a bíróság, s ezért kétévi és négy hónapi szabadságvesztés a büntetése. A 21 éves, már büntetett előéletű Koó Mária büntetése másfél év. A többi tizenkét vádlottat kisebb-nagyobb, felfüggesztett időtartamú szabadságvesztésre, illetve javító-nevelő munkára ítélték,

(1965. november 6., 7. oldal)

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »