Borrell: Majdnem kiürültek az EU védelmi készletei

Borrell: Majdnem kiürültek az EU védelmi készletei

A kiadások növelése ellenére majdnem üresek az EU védelmi készletei „mivel Ukrajnának szállítjuk őket”, s hiányoznak a kritikus védelmi kapacitások – figyelmeztetett Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Európában nőnek a védelmi beruházások, de a készletek „szinte üresek”, és hiányoznak a kritikus védelmi képességek – idézte az euronews Josep Borrellt, aki az Európai Védelmi Ügynökség (EVÜ) éves kiadási jelentésének közzétételének alkalmával beszélt erről.

„Az ukrajnai háború sokunk számára brutális ébresztő volt” – fogalmazott az EU vezető diplomatája az összegyűlt brüsszeli résztvevők előtt, hozzátéve: mivel évek óta a szükségesnél kevesebbet fektettek be védelmi kiadásokba, „ez azt eredményezte, hogy a készleteink gyorsan kimerültek, annak a ténynek köszönhetően, hogy Ukrajnának szállítjuk őket ”.

Borrell rávilágított:

„Amikor katonai támogatást nyújtunk Ukrajnának, ez nem a gyárból származik, hanem készletekből, méghozzá a hadsereg készleteiből. Mindenki egyetért abban, hogy ezek a készletek gyorsan kimerültek, mert szinte üresek voltak.”

Hírdetés

Borrell hozzátette, hogy az EU-nak is hiányoznak az önvédelemhez szükséges kritikus védelmi képességek.

A készlet fogy, az ígéret gyarapszik

A védelmi kutatásra és technológiára fordított kiadások éves szinten 41 százalékkal 3,6 milliárd euróra nőttek, míg a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások 2021-ben elérik a 9 milliárd eurót, ami közel 20 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A védelmi berendezések együttműködésen alapuló beszerzése azonban jelentősen elmaradt a tervezettől.

Az uniós országok a teljes védelmi kiadásaik 18 százalékát fordították közös beszerzésekre, miközben a referenciaértéket 35 százalékban határozták meg.

Több uniós ország a védelmi kiadásokra vonatkozó ígéreteinek növelésével reagált Oroszország Ukrajna elleni, immár tizedik hónapja tartó háborújára. Németország például 100 milliárd eurós csomagot terjesztett elő katonai felszereléseinek korszerűsítésére.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »