Boros: nincs gazdasági tragédia Oroszországban

Boros: nincs gazdasági tragédia Oroszországban

Nem jelent gazdasági tragédiát Oroszországban az, hogy megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját – jelentette ki Boros Imre közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

A jövedéki adó egy nagyon hálás bevételi forrás, egy egészen csekély mértékű emelés elég jelentős többletbevételeket keletkeztet – tette hozzá.

Hírdetés

Ezt az utat választották az oroszok a költségvetési lyuk befoltozására, noha vannak devizatartalékaik, külön stabilitási és egészségalap – magyarázta a közgazdász, aki annak kapcsán, hogy borúlátó elemzések jelennek meg az orosz gazdaság kilátásairól, annyit mondott: ez el van dramatizálva.

Attól nem kell az oroszoknak tartani, hogy a külkereskedelemben az importoldalt nem tudják devizával fedezni. Ami miatt bajuk van, hogy a nemzetközi piaci mozgások szétbombázták a rubel árfolyamát, emiatt jelentős, több mint tíz százalékos árszínvonal-emelkedés volt. Ez keletkeztet lyukat a költségvetésben, ezt kell befoltozni, vagyis úgynevezett megszorító intézkedéseket kell hozni – hangoztatta.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »