Bor, lélek, filozófia – Bortárlat a Munkácsy Mihály Magyar Házban

Bor, lélek, filozófia – Bortárlat a Munkácsy Mihály Magyar Házban

A három esztendővel ezelőtt alakult Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének tagjai a Kárpátaljai Kultúrkaraván programsorozat részeként a Munkácsy Mihály Magyar Házban nyitásváró rendezvény keretében mutatták be legfinomabb boraikat.

A Latorca-parti város központjában álló többszintes impozáns épület tetőterében nem szokványos módon ismerkedhetett meg a közönség az itt kiállító borászokkal.

A birtokról, illetve a gazdáról készült fénykép, a pincészet zászlós borát rejtő palack kreatívan megkomponált, hangulatos környezetben került bemutatásra.

Ez még inkább felerősítette a borászoknak a kiállításra került borral kapcsolatos gondolatait, illetve magáról a borászati szakmáról vallott elképzeléseit.

A lapokon ezeket olvashattuk: „A vissza nem térő alkalmak bora” – vallotta egyikük az általa elkészített Chardonnay-ról. „A napsütés koncentrált íze” – jellemezte másikuk az általa készített Traminit. „Az Isten adta természetesség bora” (Sárga muskotály). „Minden együtt töltött pillanat, minden apró korty azt hirdeti: az élet szép (Citronnij maharadzs). „Mérsékelt és harmonikus, mint az élet” (Merlot), „A bor, amely minden korttyal közelebb visz önmagadhoz” (Karlot).

Így találkozik bor, lélek, filozófia.

A régi szőlészeti-borászati hagyományok felelevenítését, a történelmi kárpátaljai borvidék hírének visszaállítását tűzte ki legfontosabb céljául a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének kis létszámú, ám igencsak elszánt csapata, fogalmazott a megnyitón Bereczky István elnök.

A többségében fiatal szakemberekből álló gárda tagjai amellett, hogy elkötelezettek a múltunk értékei iránt, figyelnek az idők szavára, nyitottak az új technológiák felé. A különböző Kárpát-medencei versenyeken folyamatosan megmérettetik magukat, boraik számos előkelő versenyen nyertek díjakat. A további cél az, hogy a kulturált borfogyasztást meghonosítsák a megyében, s egyben népszerűsítsék a kárpátaljai borokat a vidékünket nagy számban felkereső turisták között.

Valamennyi itt kiállított borban – amellett, hogy megmutatkozik készítőjének a szakmai rátermettsége – benne van a borász filozófiája is.

Hírdetés

Hasonló gondolatokat fogalmaztak meg a műsorvezető által megszólított borászok.

Varga István a vidék termőhelyeinek kiváló adottságairól szólt, amelyek lehetővé teszik nagyszerű borok készítését, Sass Krisztián a régi, hagyományos fajták – a Szerémi zöld, a Bakator – értékeit emelte ki, Nagy László pedig arról a mély elhivatottságról és hitről beszélt, amely nélkül egy szőlész-borász sem tud maradandót alkotni.

Kellő alázattal be kell látnunk, hogy mi csak közreműködők vagyunk ebben a folyamatban. Minden lépésünknél érezzük a Teremtő minket segítő munkáját. Kovács Erika a borok készítésnél a nőies vonal fontosságát emelte ki: a reduktív technológiával készült, friss, gyümölcsös ízű borok már ennek a koncepciónak a népszerűségét jelzik.

Végül bemutatták az egyesület tagjainak közös borát, az Emese álmát, amely az összefogást, a közös erőfeszítéseket szimbolizálja.

A bortárlat ezután a Munkácsy-képekkel ékesített díszteremben folytatódott, ahol Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai Kultúrkaraván fő szervezője köszöntötte az egybegyűlteket. A jelenlévők meghallgathatták a rendezvény egyik fő támogatójának, Grezsa István miniszteri biztos videóüzenetét, aki elismeréssel szólt a kárpátaljai borászok eddigi munkájáról, és sok sikert kívánt annak a merész célnak az eléréséhez, hogy néhány éven belül a magyar külügyminisztérium kínálati palettáján ott legyenek a legfinomabb kárpátaljai borok.

Bortárlat a Munkácsy Mihály Magyar Házban

Kép: Kovács Elemér

Jó hangulatban telt a borkóstoló, ahol a kiállító borászok az érdeklődőknek elmondták, hogyan és miként készültek az általuk kínált nedűk. A programot borpárbaj színesítette, amelynek során a közönség véletlenszerűen kiválasztott tagjai dönthettek arról, hogy egy-egy kategóriában melyik a legsikeresebb bor.

A hangulatot Pősze Attila szaxofonjátéka tette meghitté.

A borkorcsolyát a szürtei Italia Snack és Pizza étterem dolgozói készítették és szolgálták fel.

Kovács Elemér


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »