Bonyolódik a székely himnuszt éneklő játékosok ügye (Jégkorong)

Bonyolódik a székely himnuszt éneklő játékosok ügye (Jégkorong)

A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) kedden közölte, hogy a fegyelmi bizottsághoz került a szlovéniai divízió I/A világbajnokságon a Magyarország–Románia mérkőzés után a székely himnuszt éneklő válogatott játékosok ügye.

A szakszövetség a közleményben úgy fogalmaz, joga van kielemezni a román válogatott teljesítményét a lejátszott mérkőzéseken, viszont az elfogadott szabályzattól eltérő esetek fejtegetése nem a fegyelmi bizottság hatásköre, ezért ezzel kapcsolatban eljárás indul. A vezetőtanács tagjai úgy vélik, hogy egy vesztes mérkőzés végén az érintett válogatott játékosok gesztusa akár örömként is értelmezhető, mivel együtt énekeltek az ellenfél szurkolótáborával.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy a román válogatott játékosainak egy része együtt énekelt az ellenfél drukkereivel, ami egyenértékűnek értelmezhető azzal, hogy gyakorlatilag a saját válogatottjuk vereségét ünnepelték. A nemzeti csapat egyes tagjainak ilyen hozzáállása valószínűleg vitákra és ellentmondásokra adhatott okot a közvéleményben. A román kormány két miniszterének érintettsége és nyilatkozatai szintén közvetlen érintettségre adtak okot” – közölte a szakszövetség.

Hírdetés

A vezetőtanács egy sor intézkedést hozott a válogatottnál kialakult helyzet szabályozására. A szabályzatot kiegészítik egy sor olyan rendelkezéssel, amelyek a jövőben biztosítják, hogy a nemzeti jégkorongcsapatok tagjai a nyilvánosság előtt olyan magatartást tanúsítsanak, amely alkalmas arra, hogy bizonyítsa a teljes hűséget és támogatást Románia, a román állam hivatalos jelvényei, a román állam arculata és nem utolsósorban a nemzeti csapat szurkolói iránt.

A szakszövetség a fegyelmi bizottság elé tárja a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország–Románia mérkőzés végén történt incidenseket, hogy kivizsgálja azokat, és a szövetség alapszabályával összhangban meghozza a szükséges intézkedéseket. Felkérték a román kormányt és a parlamentet, hogy biztosítsák a hazai jégkorong kiegyensúlyozott fejlődését, különösen a demográfiai és gazdasági potenciállal, és nem utolsósorban a jégkorong területén hagyományokkal rendelkező megyékben és településeken: Bukarest, Ilfov, Su­ceava, Konstanca, Jászvásár, Plo­iești, Buzău.

A vezetőtanács úgy véli, hogy az utóbbi években a válogatottak munkáját destabilizálták az etnikumjellegű konfliktusok. „Nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2014 óta az FRHG a romániai jégkorongklubokkal együtt elérte, hogy az ország a világranglista 34. helyéről a 22-re lépett. Ez a teljesítmény annál is fontosabb, mivel a szövetségnek 2014 óta több mint 1 millió eurós adósságot kellett törlesztenie, amelyet a régi vezetés hagyott hátra.

Kiemelik, folyamatos erőfeszítéseket tettek a jégkorongban a béke és a kiegyensúlyozott légkör biztosítására, és megakadályozták az etnikumok közti konfliktusok kialakulását. Viszont mind a sportminisztérium, mind pedig egyes klubok részéről szemléletváltás történt, mégpedig nem pozitív irányba. Nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy ez az egyensúlyhiány annak is betudható, hogy egyértelmű különbség volt és van abban, ahogyan a sporttevékenységhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez a pénzösszegeket elosztják. Míg olyan városokban, mint Bukarest, Suceava, Jászvásár, Konstanca, Buzău még egyetlen jégpályát sem hoztak létre, addig Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában már építettek, és további négy jégpályát építenek az Országos Befektetési Alap támogatásával” – olvasható a közleményben. (miska)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »