Bomlasztani próbálják a németek a V4-ek egységét

Angela Merkel sosem volt csatározós típus, mindig a kompromisszumokat kereste, igaz, ezeket próbálta erőből megkötni – idézte a Hirado.hu Mráz Ágoston Sámuelt, a magyarországi Nézőpont Intézet igazgatóját, aki a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a közép-európai politikai helyzetről.

 

Mráz szerint Merkel kancellár próbálja a német dominanciát megőrizni Európában, ezt azonban veszélyezteti az unió hanyatlása, ráadásul meg kell küzdenie Németország vezetéséért Martin Schulz-cal, és a német média nagy része az Európai Parlament volt elnöke mellett kampányol.

 

Német kancellár még nem távozott önként a hatalomból 1949 óta”

 

mondta Mráz.

 

Hírdetés

A V4 Merkel felé húz

 

Annak a gondolatnak, hogy Visegrádi Országok Merkelnek szurkolnak, az elemző szerint több oka is van. Egyrészt Merkelt már ismerik, másrészt az ő európai-politikáját tekintik a legkisebb rossznak, harmadrészt pedig a migrációpolitika területén közeledés figyelhető meg az álláspontokban. Lengyelország az oroszoktól való félelme miatt tartja Németországot a „kisebbik rossznak”.

 

A jelenlegi német vezetés ezért igyekszik bizonyos kérdésekben szembeállítani Varsót Budapesttel – előbbi oroszellenes álláspontjáról híres, az utóbbiban pedig épp nemrég tett látogatást az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. A V4-ek csak együtt tudják érdekeiket hathatósan érvényesíteni, ezért – hogy Berlinnek megmaradjon a mozgástere a külpolitikai kérdésekben – gyengíteni szeretné a visegrádi országok egységét, így a németek az Orbán-Putyin találkozó eltérő megítélését használják fel erre a célra.

 

 

Hirado.hu

Nyitókép: spiegel.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »