Bombák a zsebben – ezért gyulladnak ki a telefonok

Bombák a zsebben – ezért gyulladnak ki a telefonok

Óriási igényeket támasztunk a mobilakkumulátorokkal szemben, a mérnökök pedig csak mindent kicentizve tudják belőlük kisajtolni a kívánt teljesítményt. Egy apró hiba is elég a bajhoz.

Erős legyen, gyorsan töltsön és sokáig bírja – röviden ennyit várunk el ma egy okostelefon akkumulátorától.

A telefonok tudása exponenciálisan nő; nagyobb, bonyolultabb kijelzőt kapnak, egyre több magos processzoraik rengeteg energiát fogyasztanak.

Az akkumulátorok fejlesztése egyszerűen nem tud ezzel lépést tartani – írja elemző cikkében a The Verge.

A szakemberek kiszámították a lítiumion-telepek elméletben lehetséges maximális teljesítményét – ennek 90 százalékát már el is értük.

Ezután nem annyira meglepő, hogy egyre-másra gyulladnak ki telefonok; a legutóbb a mindenhol dicsért Galaxy Note 7 modell teljes visszahívásáról döntött a Samsung, ami presztízsben és anyagilag is óriási veszteség a cégnek.

A The Verge azt írja, hogy az akkumulátorok felépítése eleve kódolja a tűz- és robbanásveszélyt: a baj akkor történik meg, amikor a beépített védelem csődöt mond.

A ma használt telepekben két elektróda található, az anód és a katód, köztük az ionok áramlását segítő elektrolit közeg.

A katód tárolja a pozitív töltéssel rendelkező lítium ionokat, az anódban a negatív töltésűek találhatók.

Töltés során a lítium ionok a katódból az anódba vándorolnak, használat során a folyamat a fordított irányban zajlik.

A két pólus viszont nem érintkezhet, mert akkor az összes energiát hirtelen átadják a kevésbé stabil elektrolitoknak.

Ezért az anódot és a katódot miniatűr válaszfalakkal különítik el egymástól – ezen (ezeken) támadt rés a Galaxy Note 7-nél.

Ez a legrosszabb akksihiba, ami szinte garantáltan tűzhöz vagy robbanáshoz vezet – idézik a Lynden Archert, a Cornell Egyetem anyagtudósát.

A túltöltés és a túl gyors töltés is hasonlóan drámai következményekkel járhat.

Túltöltés ellen elvileg minden gyártó védi a telepeit, de ezek a rendszerek sem lehetnek tökéletesek.

A különféle gyorstöltő technológiák keresett kényelmi szolgáltatások, amik a tűréshatárig terhelik az akksikat, ezért ezekben is ott a veszély, hogy túlhevítik a közeget.

A telefongyártók nagy erőkkel keresik a lítium-ion technológia utódját, de egyelőre nem látszik, hogy melyik megoldás fogja átvenni a stafétát.

„Bármi, ami ilyen sok energiát tárol, és gyorsan mozgat, az potenciális robbanóeszköz, függetlenül attól, hogy miből készült” – összegezte Lynden Archer.

(Híradó – The Verge)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »