Bombahírt kaptak azok, akiket most sehová sem vettek fel

Bombahírt kaptak azok, akiket most sehová sem vettek fel

Idén – a korábbiaktól eltérően – várhatóan a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre – mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Idén – a korábbiaktól eltérően – várhatóan a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre – mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Vanó Renáta kiemelte:

a szakokat augusztusban hirdetik meg.

„A pótfelvételi eljárás is elektronikus, ugyanúgy a Felvi.hu portálon jelentetjük meg a felsőoktatási felvételi tájékoztatót, itt tud jelentkezni a tanuló” – mondta el a szakember.

Azok is jelentkezhetnek, akik nem jelentkeztek az általános eljárásban, illetve nyilvánvalóan azok, akiket nem vettek fel.

Az állami ösztöndíjas lehetőségek miatt Vanó Renáta mindenkit biztat, hogy próbálkozzon augusztusban, mert

„lehet, hogy lesznek helyek”.

Azt is elmondta, hogy bár a korábbi évekhez képest idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, kiemelkedően sokan nyertek felvételt: a jelentkezők 74 százaléka bejutott valamelyik egyetemre.

Arról, hogy az alacsony jelentkezőszámnak demográfiai okai vannak-e, azt mondta, számos ok van.

„Az elmúlt években 100-110 ezer fő között mozgott a jelentkezők száma, a tavalyi év kicsit kiugrott a 112 ezres számmal. Az idei szám valóban kicsit negatív, de az kifejezetten jó, hogy arányaiban sokan bejutottak valamilyen intézménybe. A 74 százalék az elmúlt évek legmagasabb aránya” – részletezte Vanó Renáta.

Mint emlékeztetett,

Hírdetés

  • 2016-ban 67 százaléknyian,
  • 2017-ben 69 százaléknyian,
  • 2018-ban és 2019-ben pedig a jelentkezők 70-70 százaléka

jutott be valamelyik felsőoktatási képzőhelyre.

A felvettek közel körülbelül 80 százaléka állami ösztöndíjasként, 20 százaléka költségtérítésesként kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, akiknek anyagi nehézségeik vannak, azok számára a Diákhitel lehetősége nyitva áll – mondta még.

A teljes interjút itt meghallgathatja.

Vanó Renáta – Aréna
 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »