Bolygóközi faj leszünk, vagy elpusztulunk

Bolygóközi faj leszünk, vagy elpusztulunk

Véres szkafandert látunk, benne félholt űrhajós, akit társai cipelnek. Majd hirtelen behatolunk az asztronauta elméjébe, emlékképek pörögnek, hangok, fények, villanások. Akár egy űrbéli horror képsorai is lehetnének, de ez a „Mars – Utunk a vörös bolygóra” című NatGeo-sorozat nyitójelenete. A széria első részét vasárnap este sugározza a csatorna.

Nagy fába vágta a fejszéjét a National Geographic, hiszen a dokumentarista ismeretterjesztést részben elengedve fikciós sci-fit készített. A Mars 2033-ban játszódik, és az első űrhajósok történetét meséli el, akik a vörös bolygóra léptek. De teljesen mégsem szakadt el a sorozat a tudománytól, a jövőben játszódó részek felváltva futnak 2016-os interjúkkal, riportokkal, amelyeket valós személyekkel, valódi helyszíneken forgattak. A műfajok keveréséről a Mars producere, az Oscar-díjas rendező, Ron Howard szeptemberben lapunknak adott interjújában elmondta, sokkal érzelemdúsabban tudnak bemutatni egy tudományos témát, ha ötvözik a dokumentumfilmes és a nagyjátékfilmes elemeket.

Egy rövid felvezetés után az elméleti alapozás következik: az ember alapjában véve felfedező lény, kíváncsisága újabb és újabb meghódítandó területek felé hajtja. Híres hajósok képe, majd Amelia Earhart, Gagarin villan fel egy-egy pillanatra, végül elérkezünk a jövőbe: az első Mars-expedícióhoz, amely a NatGeo szerint szükségszerű következménye az emberi fejlődésnek.

Hírdetés

Ám nem csak a kíváncsiság és a kalandvágy miatt. A sorozat dokumentumrészében megszólal Elon Musk amerikai üzletember is, akinek neve egyebek mellett az elektromos autókat gyártó Tesla Motorsszal és az elektronikus kereskedelmet segítő PayPal-rendszerrel kapcsolatban lehet ismerős. De ő alapította a SpaceX nevű űrkutató céget is, amely egy Mars-küldetésre is alkalmas űrhajó kifejlesztésén is dolgozik. Gyakori megszólalásai és a SpaceX projektjeinek részletes bemutatása néhány pillanatra egy monumentális reklámra emlékeztet, de az alkotók olyan ügyesen szőtték bele ezt a szálat a történetbe, hogy bár feltűnik, egyáltalán nem zavaró. Musk fogalmazta meg a sorozat egyik legfontosabb üzenetét: vagy bolygóközi faj leszünk, vagy elpusztulunk.

A széria jelentős részét Magyarországon vették fel (a marsi jelenetek kivételével, amiket Marokkóban forgattak). Már az első részben felfedezhetjük a ferihegyi reptér 1. terminálját vagy a Bálnát. A Daedelus névre keresztelt űrhajó, illetve a marsi űrbázis belső felvételei mind az Origo Filmstúdióban készültek. Sok magyar filmes is részt vett a projektben, két magyar színész, Sarbó Kata és Haumann Máté már az első részben felbukkan.

A Mars remek keveréke a könnyed ismeretterjesztésnek és a látványos sci-finek. Tudományos felvetéseit kellően alátámasztják, az erkölcsi üzenet azonban már kissé naivnak tűnik. Az expedíció nemzetközi együttműködése egy globális összeborulást vizionál: a nemzetek egymásba karolva szurkolnak a hat űrhajósnak, hogy küldetésükkel új szintre emelkedhessen az emberiség. Ez az elmúlt hetek-hónapok eseményeit látva kevésbé valószínű, mint az, hogy 2033-ra elérjük a Marsot.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »