Bolsonaro ellen tüntettek

Tízezrek tüntettek Brazíliában szombaton Jair Bolsonaro elnök kormánya és járványpolitikája ellen.

A Sao Pauló-i megmozdulásokon például "Bolsonaro népírtó" és "Igen a védőoltásokra" feliratú transzparenseket lehetett látni.

"Ez a kormány már több mint félmillió embert gyilkolt meg" – jelentette ki Patricia de Lima Mendes orvosnő a Rio de Janeiróban tartott tüntetésen arra utalva, hogy a koronavírus járványa már mintegy 522 ezer ember életét követelte Brazíliában. Mint mondta, mindez az elnök hazug politikájának következménye.

Hírdetés

Tilatkozó akciók voltak Brazíliavárosban, Belémben, Recifében és Porto Alegrében is.

Május vége óta ez már a harmadik nagyobb tiltakozási hullám Bolsonaro ellen. A brazil elnököt azzal vádolják, hogy jelentős mértékben súlyosbította a koronavírus járványát azzal, hogy elbagatellizálta a koronavírus veszélyét és megkérdőjelezte a vakcinák hasznát.

A bírálatoknak újabb táptalajt adott az, hogy a brazil legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított Bolsonaro szerepét illetően egy korrupciós ügyletben. Az Agencia Brasil helyi hírügynökség pénteken este közölte, hogy Rosa Weber bírónő helyt adott a legfőbb ügyész hivatalának erre vonatkozó kérésének. Három szenátor gyanúsította meg az államfőt azzal, hogy visszaélt hivatali hatalmával az egészségügyi válság kezelésekor, mert nem tett lépéseket, miután figyelmeztették arra, hogy az egészségügyi minisztériumban "hatalmas kiterjedésű korrupciós hálózat" alakult ki. Az ügy 20 millió dózis – túlárazott – indiai Covaxin vakcina beszerzésével kapcsolatos.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »