Bolondját járatták a híres spanyol pilótával Szaúd-Arábiában

Bolondját járatták a híres spanyol pilótával Szaúd-Arábiában

A FIA előbb elvette, majd visszaadta Fernando Alonso harmadik helyét a szaúd-arábiai Forma-1-es futam után. A szaklapok bohózatot emlegetnek.

A kétszeres világbajnok már a rajt után is kapott egy büntetést, amiért nem jól foglalta el a rajtkockáját, ezt pedig annak rendje és módja szerint le is töltötte a 19. körben. Igen ám, de az FIA a verseny vége előtt néhány körrel jelezte, hogy az Aston Martin nem megfelelő módon töltötte le a spanyol pilóta büntetését a kerékcseréjekor, azaz az 5 másodperc letelte előtt elkezdte a munkát az autón. Mint kiderült, ez a „munka” az volt, hogy a hátsó emelő már azelőtt hozzáért a kocsihoz, hogy letelt volna az 5 másodperc – írja a rallycafe.hu.

Miután a versenyt követően hozzáadták a nem megfelelő büntetésletöltésért kiszabott 10 másodpercet Alonso versenyidejéhez, a 41 esztendős veterán visszaesett a 4. helyre, a 3. pozíciót pedig George Russell örökölte meg.

Ő számára kedvezőtlen döntés után még ezt mondta: „Nem lehet egy büntetést kiosztani 35 körrel a kiállás után. Volt elég idejük informálni a büntetésről, és ha tudom, akkor talán elhúzok 11 másodpercnyire a mögöttem levőtől. Ma nem produkáltunk jó show-műsort a szurkolóknak.”

Hírdetés

Az Aston Martin viszont vitatta az esetet, újranézési kérelmet nyújtott be, videofelvételeket mellékelt hét olyan esetről, amelyeknél büntetés letöltése alatt a hátsó emelő hozzáért az autóhoz, az adott pilóta és csapat mégsem kapott büntetést.

A felügyelők úgy határoztak, hogy a csapat által benyújtott bizonyítékok új és jelentős, az eredeti döntés meghozatalakor nem rendelkezésre álló bizonyítékok, így újra lehet vizsgálni az ügyet. Ezek után lett ismét harmadik a spanyol versenyző.

Azt már a szakújság teszi, hozzá, hogy „ezek után alighanem változtatni fognak a szabályokon, és az kerül majd be a kérdéses részbe, hogy az autón nem dolgozni, hanem ahhoz hozzáérni nem lehet a büntetés letöltését megelőzően”.

Nyitókép: MTI/EPA

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »