Bolgár nacionalista szervezetet tilthatnak be cionista nyomásra

Bolgár nacionalista szervezetet tilthatnak be cionista nyomásra

A Bolgár Nemzeti Unió (BNS) valószínűleg ismerősen cseng azok számára, akik aktívan figyelemmel kísérik a nacionalista közéletet.

Az első tárgyalásra október 5-én került sor, melynek előzménye, hogy Ivan Geshev legfőbb ügyész idén január 17-én elrendelte a szervezet tevékenységének teljes körű ellenőrzését.

Az eset 1989 óta egyedülálló Bulgária számára, ugyanis első alkalommal kérik politikai okokból egy szervezet betiltását. A BNS közleménye kitér rá, hogy ezzel a lépéssel Bulgária nemhogy távolodik, sokkal inkább visszatér kommunista múltjához.

Mi húzódik meg a betiltási kísérlet hátterében?

Hosszú évek óta a Lukovmarsh (Szerk: Felvonulás, mellyel Hristo Lukov altábornagy emléke előtt tisztelegnek a bolgár nacionalisták. Magyar delegáció is képviseltette magát a legutóbbi rendezvényen.), az az esemény, amely a legkomolyabb figyelmet generálja a szervezet számára. Természetesen a liberális körök szemében ugyanúgy szálka a felvonulás, ahogy Magyarországon a Becsület Napja. Mivel a BNS a vonatkozó bolgár törvények betartása mellett szervezi meg az eseményt, eddig nem sikerült elérni a teljes tiltást, csak részleges korlátozásokat. Most a politikai ellenfelek azonban új eszközhöz nyúlnak: Ha a felvonulást nem tudják ellehetetleníteni, akkor az egész szervezetet próbálják meg koholt vádak alapján betiltani.

Hírdetés

A szervezet betiltására irányuló háttérerők az ügy médianyilvánossága után azonnal előléptek. A Zsidó Világkongresszus gratuláló levelet küldött Ivan Geshevnek, amiben méltatja a legfőbb ügyészt, aki “kezdeményezésével nem csupán a Lukovmarshnak fog véget vetni, de a BNS-nek is.”

A betiltási kísérlet receptje nem egyedi: A vád etnikai, faji és vallási alapú uszítás, megfűszerezve azzal, hogy állításuk szerint a BNS félkatonai szervezet. Mindez pedig összességében sérti az 1947. évi párizsi szerződés 5. cikkelyét, amely szabályozta a béke feltételeit Bulgária és a II. világháború győztesei közt.

Ezen sorok ismerősek lehetnek, hiszen a Becsület Napja kapcsán évről évre hasonló érvelésekkel találkoznak a szervezők, amikor a rendőrség “menetrend szerint” kiadja az első tiltóhatározatot.

A vádirat összességében 250 oldalban került összeállításra, de tényleges vádakat nem tartalmaz. A BNS-től származó információink alapján részben nyilvános beszámolókból került összeállításra, részben titkosszolgálati megfigyelésből származó szervezeti dokumentációkból.

Az ügy hónapokig, sőt akár évekig elhúzódhat, a Nacionalista Zónán azonban figyelemmel kísérhetitek. A BNS vezetői ebben a pillanatban pozitívak, hiszen a vádak röhej tárgyát képezik. Az a sajnálatos tény, hogy a bolgár ügyészség cionista befolyás alatt áll, egyértelmű. Az ügy tényleges végkimenetele attól függ, hogy a bíróságra milyen hatással lesz a lobbi.

Forrás: Nacionalista Zóna


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »