Bolgár kormány

Életemben először nem mentem el szavazni. Kórházi tartózkodásom alatt volt a bolgár parlamenti választás egyetlen és az elnökválasztás két fordulója. Gyakorlatiag “átaludtam” az egészet.

A jelenlegi köztársasági elnök totális győzelmet aratott. Az ő közreműködésével létrehozott új párt – a “Folytatjuk a változást!” – megnyerte a választásokat. S immár van elegendő számú koalíciós partnere is.

A bolgár átlagszavazó rendkívül naív.  A nyertes párt fő eszméje, hogy ők fiatal sikeres szakemberek, akik felül állnak minden oldalon, mert jobboldali eszközökkel baloldali célokat valósítanak meg. Ez persze marhaság, de a tájékozatlan átlagember számára jól hangzik. S az emberek be is vették ezt.

Ami várható: az új kormány mindenben utánozni fogja a nyugatot. Aztán mivel ez nem fog sehová se vezetni, 2-3 év alatt totálisan leamortizálják magukat.

Hírdetés

Pluszban az elnöknek sikerült csapást mérnie a szocialistákra (akik segítségével elnök lett 5 éve). A szocialista párt szinte biztosan új, “európaibb” vezetést fog választani – eddig nagy fejfájást okoztak a bolgár szocialisták Brüsszelben, hogy kulcskérdésekben – homokosok, genderizmus, feminizmus – nem támogatták a EU-s konszenzust.

Ellenzéknek itt lesz a volt kormányfő, Bojko Boriszov pártja, mely azonban nem képez valós alternatívát, a GERB párt – minden magyar ballib sajtóhír ellenére – sose volt Fidesz. Lett egy kis új ellenzéki párt is, a nacionalista Újjászületés – mondanak is időnként értelmes dolgokat, de sok marhaságot is, egyik fő üzenetük az oltásellenesség.

Szóval indul a nagy bolgár liberális kísérlet.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »