Bolgár euró

Azt hiszem, most már semmi se menthet meg minket Bulgáriában az eurótól.

Persze a helyzet egész más, mint Magyarországon. Magyarországnak van erős, stabil, saját valutája, Bulgáriának meg nincs a kommunizmus bukása óta.

A bolgár leva iránti bizalom már az első, 1991-es hiperinfláció hatására megroppant. Egy időben még a piacon álldogaló idős nénik is márkában, dollárban számoltak. Aztán az 1996-1997-es második hiperinfláció után eleve lemondott Bulgária a pénzügyi függetlenségről. Az árfolyam azóta rögzített, aminek számos magyar szemmel sajátos jele van, pl. Bulgáriában nem létezik banki alapkamat, a kormányzat nem vehet fel hitelt a Bolgár Nemzeti Banktól, nincs tőzsdei árfolyam (hiszen nincs mire, az árfolyam ugyanaz 26 éve), stb.

A bolgár leva gyengülése is hatalmas. A forinthoz képest is. A kommunista rendszer végén 1 leva kb. 13 Ft volt, most 1 leva kb. 0,19 Ft, ez 60-szoros romlás (hivatalos ma 1 leva kb. 190 Ft, de ennek oka 3 nulla levágása 1999-ben).

Szóval jelenleg szimpla formalitás, hogy van bolgár leva. Kb. mint Kuba Castróék előtt: volt kubai peso, de az USA-dollár helyi verziója volt, nem létezett független kubai pénzpolitika.

2020 óta Bulgária ERM-2 tag, szóval a formális feltétel is megvan már, minimum 2 éves tagság kell ott, ez megvan.

Hírdetés

Innentől csak politikai kérdés az egész. S nem is annyira bolgár részről, hanem nyugati részről: az igazi kérdés, akarja-e az EU, hogy legyen szavazati jogú bolgár tag az EKB-ben vagy nem.

Az Újjászületés Párt népszavazást akar az euróról, szerintem nem lesz ez megengedve, s eleve az egész értelme erősen kérdéses.

A dolog nemzeti része megoldódott régóta. A bolgár fél kiharcolta, az euróbankjegyeken ne a betű szerinti átírás szerepeljne, azaz az EURO szöveg cirill verziója ne ЕУРО legyen, hanem ЕВРО. Ebben persze segített a görög precedens, görög betűkkel se ΕΥΡΟ, hanem ΕΥΡΩ van rajta. A sok görög érv egyike az volt, hogy az ΕΥΡΟ úgy néz ki, mintha ΟΥΡΟ lenne, ennek jelentése pedig “pisi”, ez meggyőzte Brüsszelt.

Én előrelátom a káoszt. Már most nehéz megkülönböztetni az 1- és 2-levás érméket, s ha lesz párhuzamos euró-érme is, szerintem minden második nyugdíjas nénit át fognak verni.

A kereskedők veszteni fognak vele, senki se fog hivatalos 1:1,95 árfolyamon átszámolni, hanem 1:2 árfolyamon. Majd pedig nyernek, hiszen ezt kompenzálandó lesz egy durva felfelé kerekítés.

Nekem személyesen mindegy, se nem nyerek, se nem vesztek az egésszel.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »