Boldog Stefan Wincenty Frelichowski

Boldog Stefan Wincenty Frelichowski

Február 23-án emlékezik az Egyház Boldog Stefan Wincenty Frelichowskira. A lengyel papot II. János Pál pápa avatta boldoggá 1999-ben. Ő a lengyel cserkészek védőszentje.

Stefan Wincenty Frelichowski hívő lengyel család gyermekeként született Chełmżában 1913. január 22-én. Öt testvére volt, szülei pékséget vezettek. Gimnáziumi tanulmányai megkezdésekor csatlakozott a helyi cserkészcsapathoz. Negyedikes diákként már csapatparancsnok volt. A pelplini egyházmegye papnövendékeként a szemináriumi cserkészéletnek is oszlopos tagjává vált. Nagy elszántsággal képezte magát különféle szociális feladatokra, főként az alkoholbetegek lelkipásztori ellátása és a karitatív munka terén.

1937 márciusában szentelték pappá. Egy évig püspöki titkárként szolgált, majd Toruńban lett káplán. Különösen szívesen foglalkozott az ifjúsággal és az egyházközségi újság szerkesztésével. Lelkiismeretesen látogatta a betegeket és az időseket. Emellett a toruńi cserkészcsapat lelkipásztori teendőit is ellátta, és vezetője volt az öregcserkészeknek. Beiratkozott a lembergi (ma Lvov) egyetemre, ám a világháború kitörése miatt tanulmányait már nem fejezhette be.

Tizenegy nappal Lengyelország lerohanása után, 1939. szeptember 11-én a Gestapo tisztjei letartóztatták az esperesi kerület valamennyi papjával együtt. A következő napon szabadon engedték őket, Stefan Frelichowski kivételével. E megkülönböztetés oka minden bizonnyal a cserkészmozgalomban végzett munkája volt, amellyel nagy hatást tett az ifjúságra. Később őt is elengedték.

Egy hónappal később tömeges letartóztatások kezdődtek Toruńban. Stefant hétszáz egyházi és civil személlyel együtt ismét lefogták. Heteken keresztül a város szélén kialakított gyűjtőtáborban raboskodott, majd kétszáz társa kíséretében a Stutthofban felállított koncentrációs táborba szállították. A letartóztatott lengyel egyházi személyek nagy része szintén ott raboskodott. Több fogolytáborban is eltöltött hosszabb-rövidebb időt: 1940 tavaszán a grenzdorfi munkatáborba vitték, majd vissza Stutthofba, ahonnan három nap elteltével továbbutaztatták a németországi Sachsenhausenbe. Végül 1940 decemberében átszállították a dachaui lágerbe.

Frelichowski több mint négy évet töltött a táborban, ahol a borzalmas körülmények ellenére is folytatta lelkipásztori munkáját. A rendszeresen kitörő tífuszjárványok ellen a nácik semmilyen orvosi intézkedést sem tettek. Azokat a barakkokat, ahol kitört a járvány, szögesdrótokkal kerítették körbe. Frelichowski mindennek dacára sikeresen megszervezte a súlyos betegek ellátását, és harminckét paptársát mozgósította a betegek kenetének feladására. A haldoklók ápolása során ő is megfertőződött.

Hírdetés

Szobra Toruńban

A háború utolsó telének végén tüdőgyulladást kapott, és ezt legyöngült szervezete már nem viselte el, 1945. február 23-án meghalt. A táborparancsnok kivételesen megengedte, hogy a krematóriumba küldés előtt még felravatalozzák a holttestét.

Stefan Wincenty Frelichowskit II. János Pál pápa avatta boldoggá 1999-ben. Ő a lengyel cserkészek védőszentje.

Forrás: catholicsaints.info, catholic.com; vatican.va; Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(sza)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »