Boldog Gizella ünnepére készülnek a Veszprémi Főegyházmegyében

Boldog Gizella ünnepére készülnek a Veszprémi Főegyházmegyében

Május 7-én, a felújított veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban, a 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisén hallhatják első ízben a Veszprémi Főegyházmegye által 2022-ben meghirdetett Gizella mise és fanfár zenei pályázat nyertes műveit.

Az Érseki Könyvtár őrzi és gondozza a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház történelmi kottatárát. A kottatár közel háromezer, zömmel kéziratos kottát tartalmaz. A kottatárat az 1970-es évekig a székesegyház bal oldali toronyszobájában, egy 1852-ben készült szekrényben őrizték. Korábban itt tárolták a hangszereket is. A kottaanyagot a szakszerű feldolgozás után a püspöki palota épületében helyezték el. Az első kottákat az 1700-as évek közepén, Girányi Vencel orgonista karnagyi kinevezése után szerezték be. Ezekre azért volt szükség, mert időközben a zenekar bővült, az 1786-os fizetési jegyzék szerint már 16 hivatásos muzsikusa volt a székesegyház együttesének. Főleg Bajzáth József püspök 1777-es kinevezése után nőttek meg a minőségi követelmények zenészekkel és a zenekarral szemben. A morvaországi Kollovratek József 1784 körül került Veszprémbe. Ő készítette el 1791-ben az első kottajegyzéket is. Ezekben az években olyan neves zeneszerzők művei kerültek a kottatárba, mint Haydn, Mozart és Bach.

A gazdag gyűjtemény ihlette azt a zenei pályázatot 2022-ben, melyet az EKF2023 támogatásával a Veszprémi Főegyházmegye hirdetett, s melynek nyertes műveit a Gizella-napi ünnepség sorozatban hallgathatják meg premierként. A Gizella mise és fanfár pályázat második helyezettjeit, (Déri András Gizella mise II. helyezett, Kovács Szilárd Gizella fanfár pályázat II. helyezett) május 7-én, a gyönyörűen felújított Szent Mihály Főszékesegyházban, a 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisén hallhatják első ízben. 

Hírdetés

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »