Boldog Brenner Jánosra emlékeztek Szentgotthárdon

Boldog Brenner Jánosra emlékeztek Szentgotthárdon

Boldog Brenner Jánosra emlékezett a Szombathelyi Egyházmegye december 16-án. A délelőtti szombathelyi ünnepség után délután Szentgotthárdon folytatódott a megemlékezés.

A Nagyboldogasszony-templomtól gyalogos zarándoklat indult Máriaújfaluba, ahol Brenner János utolsó szentmiséjét mutatta be. Itt litániát imádkoztak a hívek, majd a rábakethelyi templomba vezetett az út, ahol Székely János megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa.

Szentbeszédében kiemelte: Jézus az utolsó vacsorán búcsúzott el tanítványaitól. A megtört kenyér az ő megtört testét jelezte előre. A vacsora bora az ő kiömlő vérét. Aztán jött az áruló Júdás, a megostorozás, majd a kereszthalál. És mintha ugyanez ismétlődne meg Brenner János életében. Az utolsó szentmise Máriaújfaluban, az utolsó találkozás. Majd jön az áruló, majd a vértanúság útja, a keresztút, majd a 32 késszúrás. Brenner János a máriaújfalui szetmisével készült az élete nagy szentmiséjére, odaadására, mint Jézus az utolsó vacsorán. A szentmise kapcsolatban van a karácsony titkával is, amit várunk és a vértanúhalállal is. A szentmise készít a karácsonyra. Ahogy Betlehemben, a jászolban végtelen egyszerűségben jelent meg az Isten, nem volt harsonaszó, csendesen kopogtatott az emberiség ajtaján, így jelenik meg minden szentmisében is: csendesen, alázattal, bebocsátást kér a szívünk jászolába.

A láthatatlan Isten látható lett, megjelent a térben és időben. Mert emberi szívvel akart szeretni, át akarta ölelni a világot, közel akart jönni hozzánk. Minden szentmisében ugyanez történik: testté lesz, kenyérré lesz, hogy átölelhessen, belénk költözhessen a szentáldozásban.

Minden szentmise karácsony, minden áldozás a betlehemi gyermek magunkhoz ölelése. Összefügg minden szentmise a vértanúsággal is. Szent Iréneuszt idézte: mi, kersztények azért olvassuk és tanulmányozzuk a Bibliát, hogy felkészüljünk a vértanúságra. Azért hallgatjuk az olvasmányt, evangéliumot, hogy felkészítsen az életünk odaadására, a szeretet szavait halljuk, hogy az testet öltsön bennünk. És Jézus megtört testét vesszük magunkhoz, hogy mi is megtört kenyérré legyünk, engedjük, hogy minket is feléljenek, használjanak az emberek. Kenyérré legyünk, akiből sokan táplálkozhatnak, meríthetnek. Isszuk Krisztus vérét, hogy mi is odaadjuk vérünket másokért. Minden szentmise készít az életünk odaadására.

Hírdetés

Egy szentmiséből indult Brenner János életáldozata. Legyen a mi életünk is ilyen:

A zarándokok ezt követően végigjárták a vértanúság útját: a rábakethelyi templomtól indulva Brenner János vértanúságának helyszínéig, a zsidai városrészen felállított emlékkeresztig zarándokoltak.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »