Bokrosék mégiscsak kapálóznak az EP-választáson indulás miatt.

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) az európai parlamenti (EP-) választásra benyújtott, érvénytelennek minősített ajánlások újbóli ellenőrzését kéri az eljárás tisztessége iránti bizalom helyreállítása érdekében.

A MoMa fedőnévre hallgató bizniszpárt elnökének, Bokros Lajosnak Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének írt levelében – amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez – az olvasható: „a bizalom erősen megingott, ami csak akkor állítható helyre, ha Ön saját hatáskörben még egyszer elrendeli az érvénytelen ajánlások tételes ellenőrzését, amelynek során minden egyes érvénytelennek minősített ajánlást pártunk képviselői – közjegyző jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett – megtekinthetnek.”

„Számunkra csak ez a megoldás állíthatja vissza az ajánlások ellenőrzésének tisztessége iránti bizalmat, és csak ebben az esetben tudjuk nyugodt szívvel tudomásul venni az ellenőrzés eredményét” – fogalmazott Bokros Lajos.
Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlásra volt szükség. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 25-ei határozatával azt állapította meg, hogy „a Modern Magyarország Mozgalom párt jelölőszervezet listájának bejelentése a törvényes feltételeknek nem felel meg, tekintettel arra, hogy a jelölőszervezet által benyújtott 24 264 ajánlásból két ellenőrzés eredményeképp mindösszesen 18 633 volt érvényes”.

A MoMa szerdai közleményében azt írta, hogy az NVI-től hétfő délután kapott tételes kimutatást többen és többször is ellenőrizték, és „döbbenten” állapították meg, hogy az NVI által érvényesnek minősített ajánlások száma nem a határozatban foglalt 18 633, hanem több mint húszezer.

Hírdetés

Az NVI az MTI megkeresésére akkor azt közölte, hogy április 28-án jogerőssé vált az a határozat, amelyben elutasították a MoMa listájának nyilvántartásba vételét az EP-választásra. Tudatták azt is, hogy az NVB-nek ezt az elutasító határozatát a MoMa nem támadta meg, és az ajánlások tételes ellenőrzését a második számlálásnál a jelölőszervezet képviselője figyelemmel követhette.

Bokros Lajos pénteki levelében egyebek mellett arról írt, hogy személyes tapasztalat, valamint az NVI munkatársától kapott szóbeli tájékoztatás azt igazolta számukra, hogy az NVB téves adat alapján utasította vissza a MoMa listájának nyilvántartásba vételét.

„Márpedig, ha ez így van, akkor függetlenül a határozat elleni kifogás benyújtási határidejének elteltére, a téves adaton alapuló hibás határozat semmisnek minősül, amely hibát a határozatot kiadó szervnek hivatalból, új határozat meghozatalával kell orvosolnia” – áll a levélben.

A MoMa szerint a végső eredmény megállapításakor adminisztratív hiba történhetett. „Valószínűleg a duplikációkat kétszer vonták le: egyszer az informatikai program által, majd pedig még egyszer érvénytelenként, hiszen a kezünkben lévő hivatalos ellenőrzési kimutatásban 20 025 érvényes ajánlás szerepelt. Ez viszont azt jelentené, hogy a MoMa indulhat az EP-választáson, mert az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat összegyűjtötte” – írta Bokros Lajos.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »