Bojko Boriszov példátlanul tisztességes és bátor nyilatkozata az orosz „mérgezés” ügyében

Bojko Boriszov példátlanul tisztességes és bátor nyilatkozata az orosz „mérgezés” ügyében

EURACTIV

Bulgária tölti be  az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Ma reggel Boriszov bolgár miniszterelnök nyilatkozatot adott ki az uniós csúcstalálkozó második napi tárgyalásainak megkezdése előtt.

Ezeket mondta:

Az uniós vezetők által kiadott, a Salisbury-ben történt mérgezéses támadás ügyében Oroszországot vádló konszenzusos nyilatkozta tovább növeli a diplomáciai válságot Európa és Moszkva között.

Hírdetés

Ma rosszabb időket élünk, mint a hidegháborúban, mondta. A hidegháborúban szabályok voltak. „Ma nem vagyok derülátó a világ békés jövőjét illetően”

Kifejtette: diplomaták tömeges hazaküldése és az EU saját moszkvai nagykövetének hazarendelése konzultációra egyáltalán nem fog több békét, több nyugalmat és több megértést teremteni.

Az EU Theresa May brit miniszterelnök olyan nyilatkozatai alapján jár el az EU, minthogy a támadás szerzősége „nagyon valószínű”, de nem „biztos”.

Boriszov újságíróknak elmondta, egyáltalában nem biztos abban, hogy Moszkva van a mérgezés mögött és elmondta, véleményét meg fogja osztani a többi  uniós vezetővel.

Amikor megkérdezték tőle, miért nem „ment át” érvelése a többi ország vezetőinél tegnap, azt felelte, a baj az, hogy May álláspontját mindenki a magáévá tette. „Holott nagyon is emlékszünk arra, amikor a britek Szaddam Husszeint vegyi fegyverek birtoklásával vádolták. Aminek következményeit a mai nap szenvedjük.”


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »