Bogár László: Weimar Amerika

Bogár László: Weimar Amerika

Ezzel a címmel jelent meg egy elemzés mindarról, ami ma az Amerikai Egyesült Államokban zajlik.

„A weimarizálódás egy másik birodalomban már igen súlyos következményekkel járt, így talán érdemes kicsit elgondolkodnunk ezen a párhuzamon.

Az ugyan ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy a világ alapvetően megváltozik a járvány és különösen a járvány okozta súlyos válság nyomán, de ezen belül nem érdektelen az a kérdés sem, hogy vajon miképpen változik meg Amerikának mint világbirodalomnak a szerepe, helyzete, és hogy miképpen befolyásolja mindez azt a háromrétegű háborút, amelynek egymásra torlódó örvényei határozzák meg Amerika mozgásait.

Nos, e három réteg úgy nyilvánul meg, hogy a világbirodalom hadat visel a világ egésze ellen, háborút folytat saját nemzete ellen, és végül, de nem utolsósorban zajlik egy mindinkább elmélyülő polgárháború az amerikai nemzeten (ha egyáltalán volt valaha is ilyen) belül is. Amerika weimarizálódása a szétzüllés utolsó állomása lehet, és ennek legfeljebb brutális kiváltója (»trigger«, ahogy az angol mondja) e mostani járvány pusztítása.

Hírdetés

Ma persze minden jóslat módfelett bizonytalan, de érdemes eltöprengeni a kérdésen, hiszen a világ sorsát döntően befolyásolni képes ügyről van szó. Lássuk, miként alakíthatja át ezt a háromrétegű háborút az egyelőre beláthatatlan következményekkel járó világjárvány.

A világbirodalom világ ellen viselt háborújának lényegét az adja, ami minden hanyatló birodalom végzete. Minden világbirodalom legitimitása ugyanis abból táplálkozik, hogy képes egy mindenki számára elfogadható és kiszámítható rendet fenntartani, erre azonban Amerika egyre kevésbé képes, sőt egyre inkább ő maga a fokozódó káosz legfőbb gerjesztője.

Ezért aztán a világ vonakodik megfizetni a birodalmi »adót«, amitől a birodalmi elit egyre arrogánsabb lesz, egyre átgondolatlanabb döntéseket hoz, ami fokozza a káoszt, és ezzel a kör bezárul.”

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »